Spillet som kan redde liv

Storentreprenør halverte antall arbeidsulykker i Danmark med dataspill. Nå testes det av Norges største byggherre.

Håvard Gilje tester spill for Rambøll

TRYGG: Håvard Gilje fra Rambøll tester spillet og mener det vil hjelpe flere på norske byggeplasser. – Det handler om å bygge kultur. Dette er en måte å gjøre det på, siden man går gjennom en virkelighetstro trening. Det er en proaktiv kultur der man ser ulykken før den skjer og selv finner løsninger, sier han til NRK.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Når man jobber på et tak som dette bør det være vegg rundt hele taket. Så er det en gangbane forbi armeringsjern som stikker opp. Faller du på de kan du skade deg stygt.

Håvard Gilje fra Rambøll viser frem hverdagen på en norsk byggeplass gjennom spillet som er utviklet av entreprenørselskapet i Danmark. Der er det brukt på et av landets største byggeprosjekter med stor suksess.

Antall arbeidsulykker på prosjektet er mer enn halvert – nå er nivået på 5,3 prosent mot landsgjennomsnittet på 12,7 prosent per 1 million arbeidstimer.

Jakter på farlige situasjoner

For byggebransjen er utfordringene store selv om tallene er små.

I fjor omkom sju personer på norske byggeplasser, mens 27 var involvert i en arbeidsulykke. I et forsøk på å endre holdninger og få ned disse tallene tester nå landets største byggherre spillet på en byggeplass på Gol.

Byggherredirektør i Statsbygg, Synnøve Lyssand Sandberg

STØRST FØRST: Det er Norges største byggherre som tester spillet først. Statsbygg-direktøren håper dette vil gjøre hverdagen tryggere for byggearbeidere også på norsk jord.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Vi introduserer dette som en ny måte å få oppmerksomhet rundt forhold som kan bli farlige og gi skader - før skaden skjer, sier byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg i Statsbygg.

Spilleren skal bevege seg rundt på byggeplassen og finne farlige situasjoner som så skal rapporteres inn.

Skjermbilde av spill fra byggeplass på Gol

SIMULATOR: En observant spiller skal finne situasjoner som kan være utrygge og skadelige for dem som jobber på byggeplassen. Her fra Gol.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Arbeidstilsynet frykter for sikkerheten til byggearbeidere og ønsker danskenes suksessoppskrift velkommen.

– Noen kommer ikke hjem til middag. Det vil vi gjerne unngå, sier Runar Hauge, tilsynsleder for Indre Østland.

– Er dere bekymret?

– Ja, noen sluntrer unna. Enkelte på grunn av økonomisk vinning, andre på grunn av at de ikke kan og vet det de skal. Så vi har fortsatt en jobb å gjøre, påpeker Hauge.

Tilsynsleder i Arbeidstilsynet Indre Østland, Runar Hauge

RISIKABELT: Arbeidstilsynet er positive til spillet og understreker at for mange skader og dør på jobb i byggebransjen nå.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Trosser språklige barrierer

For Gilje som tester spillet finner han stadig flere faresituasjoner - sammen med troen på tryggere arbeidsforhold. Men den største HMS-utfordringen ligger i kommunikasjon, ifølge ham.

– Det er mange aktører med forskjellig språk og kultur. Dette er en plattform som går rundt språket. Det er det samme om du er polsk, litauisk, norsk eller engelsk her inne. Utfordringene er de samme og måten du kommuniserer på er via bilder.

Med et arbeidsmiljø sammensatt av ulike nasjonaliteter håper Statsbygg å gi bedre opplæring til flere.

– Vi håper i hvert fall det. Nå får vi også muligheten til å se hva vi må forbedre i den øvrige opplæringen vi gir, sier Lyssand Sandberg.

Håvard Gilje i Rambøll tester dataspill

TRO: Håvard Gilje tror spillet hjelper til å kommunisere utfordringene på en byggeplass bedre på tvers av språk og kultur.

Foto: Harald Inderhaug / NRK