Spiller «dataspill» for å bli kjent på arbeidsplassen

Om to måneder skal et nytt sykehus på 85.000 kvadratmeter tas i bruk på Kalnes i Sarpsborg. For å bli kjent i korridorene, må samtlige ansatte nå gjennom et «dataspill» der de orienterer seg rundt i virtuelle korridorer.

Sykepleier Mona Stidahl gjør seg kjent på sin nye arbeidsplass

Her gjør sykepleier Mona Stidahl seg kjent på sin nye arbeidsplass, to måneder før bygget tas i bruk.

Foto: Tomas Berger / NRK

Å flytte et helt sykehus kan være en risikosport, men i disse dager er det ansatte som «spiller» seg inn i de nye lokalene. Et eget dataspill er utviklet, der spillerne får bevege seg og finne frem i en tro kopi av det nye sykehuset på Kalnes.

Virutuelle korridorer

«Spillet» går ut på å finne fram i korridorene og gjøre seg kjent i det 85.000 kvadratmeter store nybygget.

Foto: Tomas Berger / NRK

Under to måneder før det nye sykehuset på Kalnes skal tas i bruk spiller de ansatte «spill» i arbeidstiden. Mye kan gå galt når man flytter et helt sykehus, men her skal problemene unngås ved at ansatte spiller seg kjent i det nye sykehuset.

Viktig å gjøre seg kjent

Enkelt er det ikke, men oppgaven er å navigere seg inn en tro kopi av det nye sykehuset i Østfold. I to puljer skal de inn i det nye sykehus på 85 000 kvadratmeter. Da blir utfordringene å finne det de trenger og å finne frem. Det drilles de på i spillet.

– Det å få visuelle knagger, få se romløsningene. Det gir et annet bilde. Gjenkjennbarheten vil være stor når man kommer inn i bygget etter å ha vært gjennom spillet, sier prosjektleder Frøydis Høgsæt ved sykehuset Østfold.

I spillet får de ansatte poeng om de gjør ting riktig. Det handler i siste instans om pasientsikkerheten.

Et krav å gjennomgå dette

Trener i virutuelle korridorer

Sykehusdirektør Just Ebbesen forteller at det er et krav at alle ansatte skal gjøre seg kjent i nybygget på denne måten.

Foto: Tomas Berger / NRK

– Det er viktig at folk vet hvilke prosedyrer som er lagt inn, hvor man skal desinfisere hender, hvor man skal legge fra seg smykker, hvordan man skal bruke de rommene og utstyret som er i bygget. Det bedrer sikkerheten i forbindelse med flyttingen, sier sykehusdirektør Just Ebbesen.

Så nå skal 3000 ansatte spille seg husvarme, enten fra en datamaskin i arbeidstiden eller hjemmefra, om de vil. Alle de ansatte skal gjennomgå denne opplæringen:

– Har de ikke den, får de ikke adgang til bygget, sier Ebbesen.

Om snaue to måneder overføres de første pasientene til det nye sykehuset i Østfold. Da skal ansatte finne frem og utføre jobben slik at pasientene ikke settes i fare.

Nybygg - sykehuset Østfold

Om to måneder skal et nytt sykehus på 85.000 kvadratmeter tas i bruk.

Foto: Tomas Berger / NRK