Barn er spesielt utsatt for solbrente øyne

Det er ikke bare huden du må beskytte mot den sterke sommersola, UV-stråler kan også skade hornhinnene. Mye sollys på barns øyne kan gi tidligere utvikling av grå stær.

Sommer og bading i Sandvika

Hos barn slipper langt mer av sollyset øynene eksponeres for inn til netthinnen sammenliknet med hos voksne. Derfor er barn ekstra utsatt for solbrente øyne. Bildet er et illustrasjonsbilde.

Foto: Tor Richardsen / NTB scanpix

– Det er sånn at den ytterste overflaten i øyet faktisk også kan bli solbrent, forteller optometristipendiat Hilde Røgeberg Pedersen ved Universitetet i Sørøst-Norge.

På fakultetet hvor Pedersen tar doktorgrad holder noen av landets fremste spesialister i øyehelse til. De advarer mot å sole seg uten at man også beskytter øynene.

– Når man blir solbrent på øynene, er det de ytterste cellelagene som blir skadet og det kan oppstå små sår på hornhinnen. Og hornhinnen er vi veldig følsomme på, så det vil føre til ganske store smerter.

Mye sollys kan gi grå stær

Om man får røde og rennende øyne etter en dag i sola, kan årsaken altså være sår på hornhinnene. Det er det samme som skjer om man blir snøblind i sterkt sollys om vinteren.

Å bli solbrent på øynene er i seg selv ikke farlig, men gjentatt eksponering for sollys gjennom barneårene kan være skadelig.

Hilde R. Pedersen

Hilde Røgeberg Pedersen er doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Sørøst-Norge, avdeling Kongsberg.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Lenger inne i øyet har man en linse, som hos voksne slipper inn opptil 20 prosent av lyset som treffer netthinnen. Men hos barn er det nesten 75 prosent av lyset som slipper inn gjennom linsen og treffer netthinnen, forklarer Pedersen.

– Da kan disse sansecellene på lang sikt bli skadet. Det er påvist at mye sollys kan forårsake tidligere utvikling av grå stær.

– Så grunnlaget for grå stær kan legges når man er barn?

– Ja, det kan det. Det er vist i noen rapporter at opp mot 80 prosent av soleksponeringa i øyet skjer når du er under 18 år.

– Ikke flinke til å bruke dem

Den aller enkleste beskyttelsen mot solbrente øyne, er å bruke solbriller.

– Jeg tenker på det, og jeg tenker at det er viktig med solbriller, men kanskje ikke akkurat på stranda. Da er dem jo mer i vann enn de er på land, sier mamma Agnete Jakobsen om barna sine.

Agnete Jakobsen

Agnete Jakobsen koser seg med barna på Saggrendadammen i Kongsberg. Hun synes ikke det er så lett å få barna til å bruke solbriller.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Hun er en av dem som har kost seg ute i sommerværet på Østlandet de siste dagene, og hun har en opplevelse av barn og solbriller som mange foreldre nok kan kjenne seg igjen i.

– Barna mine har solbriller, men de er ikke så flinke til å bruke dem. De skal gjerne ha solbriller, men det er ikke så lett å få dem til å vende seg til å gå med dem permanent.

Malin Braathen

Trebarnsmamma Malin Braathen deler Agnete Jakobsen sin erfaring om at det er vanskelig både å få barna til å bruke solbriller, og også selv huske på å minne barna om å bruke de.

Foto: Ingar Andreassen / NRK