Hopp til innhold

Spente på uravstemningen

Det er stor motstand blant lærerne mot daglig bundet arbeidstid på 7,5 timer. Fra i dag kan lærerne stemme ja eller nei til den nye avtalen.

Lærere ved Veiavangen ungdomsskole

Lærerne ved Veiavangen ungdomsskole møttes i går for å få informasjon om hva den nye læreravtalen vil bety for dem.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

For fem uker siden ble partene i læreroppgjøret enige. Flere lærere har vist kraftig misnøye til bundet arbeidstid på 7,5 timer hver ukedag. Når uravstemningen starter i dag, er lærerne spente på resultatet.

Live Braathen Ellingsen

Live Braathen Ellingsen må snart bestemme seg for om hun skal si ja eller nei til den nye avtalen.

Foto: Chetan Rastogi / NRK

På Veiavangen ungdomsskole i Nedre Eiker holdt lærerne i går et klubbmøte. Live Braathen Ellingsen er fortsatt i tvil om hva hun skal stemme.

– Hjertet mitt sier nei til avtalen, men hodet mitt sier kanskje ja. Dette er muligens det vi kan få til, og jeg tror forhandlerne mener denne løsningen er den beste. Men kampen er nå, og vi må vise Kommunenes Sentralforbund at de ikke har forstått hvordan skole-Norge skal være, sier Ellingsen.

Les også:

– Blir en dårligere lærer

I dag har lærerne en mer fleksibel arbeidstid. Blir de bundet til faste arbeidstider, tror Ellingsen de vil miste mange av fordelene.

– Jeg mister fleksibiliteten min og det å kunne være kreativ. Blir jeg bundet til arbeidsplassen min fra 0800 til 1530, tror jeg at jeg blir en dårligere lærer. Etter endt undervisning er man sliten og tom i hodet, og for meg er det bedre å ta fram rettebunken på kveldstid eller i helga, sier Ellingsen.

Har en uke på å bestemme seg

De siste ukene har avtaleforslaget vært et hett tema blant Ellingsen og hennes kolleger. Men de er fortsatt usikre på hva avtalen vil innebære i hverdagen. De håper derfor at klubbmøtet skal gi dem et bedre helhetlig bilde av avtalen.

Så forsvinner de rundt tjue lærerne inn i møtet. To timer senere er de endelig ferdig. Parkeringsplassen på utsida tømmes fort.

Men det er en lærer som sitter igjen i klasserommet. Da hun ventet på tariffoppgjøret i april, var hun tydelig på at hun var klar for å streike. Nå er det tvilen som gnager henne.

– Jeg lurer fortsatt på hva jeg skal gjøre. Vi har fått svar på en del spørsmål, men jeg er redd for at arbeidsgiver og vi arbeidstakere ikke er enige om intensjonene i avtalen. Men jeg får bare bruke tida og se hva jeg ender opp med til slutt, sier Ellingsen.

Fristen for uravstemningen er om en uke, den 18. juni. Stemmer mer enn to av tre lærere nei, blir det streik.