Spedbarn døde – foreldre fengslet i to uker

Foreldrepar i 20-årene fra Romerike er varetektsfengslet i to uker i full isolasjon.

Politihuset på Lillestrøm

FENGSLET: Foreldreparet ble pågrepet lørdag og deretter løslatt søndag kveld, før de ble pågrepet igjen mandag på grunn av ny informasjon i saken. De to nekter straffskyld.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Foreldreparet er siktet for grov kroppskrenkelse med døden til følge etter at datteren deres på to måneder døde.

– Vi mener fengsling er et helt nødvendig inngrep for at vi skal få gjort den etterforskningen vi mener vi må gjøre for å få klarhet i hva som har skjedd, sier politiadvokat Line Thorsberg til NRK.

Line Thorsberg

Politiadvokat Line Thorsberg.

Foto: Edin Babic / NRK

Dødsårsaken er fortsatt uavklart.

– Men basert på blant annet en foreløpig obduksjonsrapport mener vi at det er mer sannsynlig at døden er forårsaket av en kriminell handling enn av naturlige årsaker, sier Thorsberg.

I tillegg til to uker i varetekt, har begge fått brev- og besøksforbud, samt medieforbud.

– Det er fordi vi frykter at bevis kan gå tapt. Det gjenstår en rekke vitneavhør. Derfor er det viktig at de siktede hverken får prate med hverandre eller andre vitner, sier Thorsberg.

Begge foreldrene har ifølge NTB anket kjennelsen til lagmannsretten.

Nekter straffskyld

Foreldrene ringte ambulanse lørdag kveld og fortalte at de hadde funnet jenta livløs. Da ambulanse kom til stedet ble forsøkt gjenopplivning, uten hell. Babyen ble erklært død på stedet og deretter fraktet til sykehuset.

Foreldreparet ble pågrepet lørdag og deretter løslatt søndag kveld, før de ble pågrepet igjen mandag på grunn av ny informasjon i saken. De to nekter straffskyld.

– Min klient stiller seg uforstående til beskyldningene om at han har forvoldt sitt barns død, sier farens forsvarer Dag Svensson til NRK.

Fordi dødsårsaken fortsatt er uavklart mener Svensson det er nærliggende å tro at det er snakk om krybbedød.

– Min klient tredjegenerasjon som har mistet et barn. Både bestemoren og moren hans mistet barn i krybbedød.

– Har gjort alt for at babyen skal ha det bra

Politiet har heller ikke utelukket krybbedød, men mener det er mer sannsynlig at døden er forårsaket av en kriminell handling enn av naturlige årsaker.

Gunhild Lærum

Advokat Gunhild Lærum forsvarer moren i saken.

Foto: Edin Babic / NRK

– Min klient har gjort alt hun kan for at babyen skal ha det bra. Hun har oppsøkt helsevesenet flere ganger og bedt om råd. Hun har ingen forståelse for den behandlingen hun får av politiet nå, sier advokat Gunhild Lærum som forsvarer moren.

Heller ikke den siktede kvinnen samtykket til varetektfengsling.

– Hennes helsetilstand tilsier at fengsel er uforholdsmessig. Hun er såpass syk at hun har opphold på sykehus.

Ifølge Lærum mener også moren at det må være krybbedød.

– Det har vært flere tilfeller av krybbedød i fars familie. Hun sier hun ikke har noen annen forklaring på dødsfallet. Og det er nettopp det krybbedød er, et dødsfall som ikke kan forklares.