Hopp til innhold

Sparte millioner på å få unge «opp om morran»

Etter at Nav i Drammen innførte aktivitetsplikt for unge har antall søkere gått ned, og utbetalingene er redusert med 17 millioner kroner.

Skilt NAV Drammen

Når unge kommer til Nav i Drammen blir de møtt med en plakat i døra som forteller om aktivitetskravet. Dette gjør at mange velger å snu i døra.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

– Du må «stå opp om morran» og jobbe en full dag. Det gjør at du kjenner på følelsen av å være i arbeid, sier Michael Douglas Søraas.

Søraas står i oppvasken på kafeen ved Kirkens Bymisjon i Drammen. Det var Nav som først sendte han hit, som et krav for at han skulle få penger til livets opphold.

Det var Dagens Næringsliv som omtalte saken fredag.

Jobber for å få støtte

Michael Douglas Søraas

POSITIV TIL AKTIVITETSKRAVET: Michael Douglas Søraas jobber for Kirkens Bymisjon for å få sosialhjelp.

Foto: Privat

Michael Douglas Søraas har gått arbeidsledig i halvannet år. Han har utdannelse som servitør, men mangler to måneder på fagbrevet. Han har prøvd seg som skuespiller og har søkt jobber som servitør, vaskehjelp, bartender og trailersjåfør, men uten napp.

– Det er vanskelig for ungdom å komme ut i jobb, sier Søraas til avisa.

Derfor måtte Søraas søke om sosialhjelp. I Drammen blir alle unge som søker møtt med et aktivitetskrav. For Michael Douglas Søraas har dette kun gitt positive følger.

– Det at jeg ble sendt til kafeteriaen er noe av det beste som har skjedd meg, sier Søraas til avisa.

Nav-sjefen gjorde grep

NAV-leder i Drammen, Steinar Hansen.

NAV-SJEF I DRAMMEN: Steinar Hansen.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

I 2013 opplevde Drammen kommune en eksplosjon av søknader om sosialhjelp. Da tok Nav-sjef Steinar Hansen i Drammen tak og innførte aktivitetsplikt for ungdom.

– Det var en drastisk forskjell, sier Hansen.

Siden aktivitetsplikten ble innført har antall søkere gått ned fra 180 personer i snitt i måneden, til 105 i tiden etter. Utbetalingene har dermed blitt redusert med 17 millioner kroner.

Mye å vinne på å stille krav

Forskere ved Frischsenteret mener det er mye å vinne på å stille krav til unge.

– Å la unge mennesker ta imot passive ytelser er å gjøre dem en bjørnetjeneste. Det bør være aktivitetskrav fra dag én, sier forsker Simen Markussen til avisa.

Sammen med to kollegaer har Markussen nylig publisert en forskningsartikkel om konsekvenser av å stille krav til unge sosialhjelpsmottakere om «å stå opp om morran». Her viser det seg at aktivitetskravet har positiv effekt på unge mottakere.

– Vi finner at antall som mottar sosialhjelp henger sammen med hvilke krav Nav har til mottak av stønaden. Det viser seg at kravene har også mye å si for hvor mange som fullfører videregående skole, sier forskerne til avisa.