Sp vil bygge boliger i Oslo-marka

Senterpartiet mener at vern av matjord er viktigere enn vern av marka. Det til tross for at partiet for tre år siden var med på å vedta Markaloven som skal sikre marka for allmennheten.

DEN NYE LANDBRUKSMINISTEREN BESØKER GLITTRE GÅRD

Landbruksministeren mener det er viktigere å verne om matjorda. Arkivfoto.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Nå har Sp snudd og foreslår å endre dette i partiprogrammet sitt.

De mener at vern av matjord er viktigere enn Oslomarka, og vil derfor at deler av Markaloven må revideres, skriver Aftenposten.

Velger landbruket

«Matjord sikres sterkere vern enn utmark i hovedstadsregionen. Senterpartiet vil revidere markagrensa», heter det i forslaget til nytt partiprogram.

– Det er en rasjonell grunn til at man har dyrket den beste jorden. I Norge er det bare en prosent man kan dyrke matkorn på, det er nesten ingenting, sier landbruksminister og nestleder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Han håper å unngå konflikt mellom landbruket og friluftsinteressene, men er klar på hvilken side han står på om det blir kamp mellom kornåker og skiløyper.

– Helt uhørt

I og med at det er størst befolkningsvekst i områdene med landets beste jorder, mener landbruksministeren at det heller bør bygges boliger innenfor markagrensa.

– Det viser slett politisk håndverk. Det er veldig merkelig at en statsråd vil forandre en slik lov, bare et par år etter at den ble vedtatt. Egenlig er det helt uhørt, sier Bjørn Faafeng, leder av markagruppa i Naturvernforbundet i Oslo og Akershus.

Hva mener du? Si din mening under artikkelen!

Stian Berger Røsland

Stian Berger Røsland (H)

Foto: Anette Holth Hansen / NRK
– Underlig utspill

Også Stian Berger Røsland (H), byrådsleder i Oslo, er forbauset.

– Det er jo et litt underlig utspill fra regjeringen som vedtok loven, sier Røsland til Aftenposten.

– Jeg er av dem som mener at hele loven ikke er så viktig. Det er uansett sterk interesse for å verne marka. Og det vil være en dårlig byutviklingsstrategi å bygge i områder uten noen som helst infrastruktur, sier Røsland.

Får motstand i regjeringen

Markautspillet til landbruksministeren blir møtt med nei fra SV og bekymring fra Ap.

– Regjeringen og Stortingets politikk ligger fast, sier Audun Garberg (SV), politisk rådgiver i Miljøverndepartementet.

Han mener at loven står sterkt.

Håkon Haugli (Ap)

Håkon Haugli (Ap)

Foto: Arbeiderpartiet

Aps Håkon Haugli, medlem av Stortingets kommunalkomité er redd for at en markadebatt vil rote til de egentlige problemstillingene.

– Vi har fortsatt et enormt stort utbyggingspotensial i Oslo. Det er også åpenbart at nabokommunene kan bidra mer uten å ta av dyrket mark, sier Haugli.

– Hvor lenge er det til debatten om markagrensa må tas for fullt?

– Den vil nok komme raskere enn vi tror, men neppe som noe krav om å oppheve loven. Loven gir dispensasjonsmuligheter, og flere kommuner vil se at det finnes steder i randsonen som det går an å bygge i.