Hopp til innhold

Sp fosser fram i sammenslåings-land

I en av landets største kommunesammenslåinger går Høyre kraftig tilbake mens Senterpartiet kan smile over en fremgang på nesten ni prosentpoeng.

Vedum ler av Solberg

Trygve Slagsvold Vedum kan smile over nok en god Sp-måling, denne gang i Indre Østfold kommune. Høyre gjør det også bra, men går likevel kraftig ned sammenlignet med 2015-valget.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Senterpartiets nasjonale fremgang gir store utslag også lokalt før kommunevalget til høsten.

I en fersk meningsmåling i Indre Østfold kommune går partiet frem med 8,8 prosentpoeng til 22,9 prosent oppslutning. Det skjer kort tid etter nyheten om at Senterpartiet har en historisk oppslutning i de nordligste fylkene.

Les også: Kommunebarometer: Høyre mest tilbake – NRK Norge – Oversikt over nyheter fra ulike deler av landet

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum mener de treffer tidsånden.

– Det å ha tjenester nær folk har klangbunn hos mange folk som bor i mellomstore kommuner, sier Vedum.

Fra nyttår blir Askim, Hobøl, Spydeberg, Eidsberg og Trøgstad slått sammen til Indre Østfold kommune. I dag har Høyre fire av ordførerne, mens Sp har en.

– Den sammenslåinga skjedde på arrogant vis, det var ikke stor folkelig begeistring. Det var mange Høyre-ordførere som ønsket dette og det var stor splittelse i Trøgstad, sier Sp-lederen.

Straffes for reform

Høyres ordførerkandidat i Indre Østfold, Olav Breivik, mener partiet blir straffet for å gjennomføre kommunereformen.

– Vi måtte gjort store forandringer dersom vi hadde blitt stående alene. Da måtte vi gjort store innsparinger på driften, sier Breivik.

Olav Breivik ny leder i Indre Østfold Høyre

Olav Breivik er ordførerkandidat for Indre Østfold Høyre. Sammen med Ap og Sp kaprer partiet to av tre stoler i det kommende kommunestyret, dersom målingen blir valgresultatet.

Foto: Trond Øyvind Karterud/NRK

Senterpartiets ordførerkandidat smiler nesten like bredt som partilederen over målingen i Indre Østfold.

– Man har nok innsett at storkommunen har kommet for å bli, men man har vært bekymret for at det skulle føre til store forandringer i lokalsamfunnet. Og da ser nok mange Senterpartiet som en garantist for at man fortsatt skal ha god tettstedsutvikling og vekst i hele kommunen, sier Saxe Frøshaug.

Protestparti

Statsviter Harald Borgebund ved Høgskolen i Østfold mener det er flere ting som gjør slike store utslag på en meningsmåling.

– Senterpartiet har en tydelig profil som opposisjonsparti, nesten som et protestparti, sier han.

– Når det gjelder Høyre, kan nok de få litt av skylden for noen av sakene regjeringen har blitt upopulære hos blant folket. De fikk også et eksepsjonelt godt resultat ved forrige valg, så de gjør det fortsatt relativt bra, sier Borgebund.

Ingen føringer

I det som blir landets største landbrukskommune etter nyttår blir det kamp om ordførervervet. Frøshaug er klar på at han er klar.

– Jeg opplever ikke at det er så stor forskjell på Ap og Høyre, verken nasjonalt eller lokalt. Jeg tror at vi i Senterpartiet klarer å profilere en grønn og næringsvennlig politikk som treffer mange her i Indre Østfold, sier Frøshaug.

Målingen i Indre Østfold viser at Høyre, Ap og Senterpartiet blir nesten jevnstore. Slagsvold Vedum vil ikke gi føringer om hvem Senterpartiet bør samarbeide med.

– På lokalt hold er det viktig med de lokale sakene og vi har ingen nasjonale føringer på hvem vi skal samarbeide med. Nasjonalt mener vi Ap og Sp er det beste, men vi har jo tro på lokaldemokratiet og overlater dette til lokalpartiene, sier partilederen med det bredeste gliset om dagen.

Måling Indre Østfold april 2019

Parti

Valg 2015

Måling april 2019

Differanse

Mandater

Ap

28,2

26,7

- 1,5

12

Sp

14,1

22,9

+ 8,8

11

SV

2,2

3,9

+ 1,7

2

Høyre

33,3

25,8

- 7,5

12

Frp

9,6

5,8

- 3,8

3

V

3,9

2,7

- 1,2

1

Krf

6,2

2,7

- 3,5

1

MDG

2,5

3,7

+ 1,2

2

Rødt

0,0

2,0

+ 2,0

1