Hopp til innhold

Senterpartiet beholder ordføreren i Indre Østfold

Frp inngår samarbeid med venstresiden og sørger for at Senterpartiet beholder ordførerkjedet i landets største jordbrukskommune.

Kathrine Hestø Hansen (Ap) og Saxe Frøshaug (Sp) under valgvaken i Askim kulturhus.

Til tross for tilbakegang for Senterpartiet under årets kommunevalg forblir Saxe Frøshaug ordfører. Kathrine Hestø Hansen (Ap) beholder også jobben som varaordfører.

Foto: Christian Nicolai Bjørke/NRK

Saxe Frøshaug (Sp) fortsetter som ordfører i Indre Østfold, etter at fire partier ble enige om et samarbeid onsdag kveld.

– Det er grunn til å være fornøyd både på Senterpartiets og hele kommunens vegne. Vi har fått et godt, styringsdyktig flertall for årene som kommer, sier Saxe Frøshaug til NRK.

Saxe Frøshaug (Sp)
Foto: Julie Helene Günther/NRK

Bredt samarbeid

Senterpartiet gikk tilbake med 8,6 prosentpoeng i landets største jordbrukskommune. De ble likevel nest største parti med 22,4 prosent.

Men det var Høyre som fikk flest stemmer i kommunen.

Kommunestyret i Indre Østfold

Indre Østfold har undefined plasser i kommunestyret. Plassene blir fordelt slik:

Men siden Industri- og næringspartiet ikke vil binde seg til en blokk, men heller stå fritt i alle saker, ryker muligheten for borgerlig flertall og Høyres ordførerkandidat Petter Schou.

– Frp gjorde et godt valg her, og doblet oppslutningen sin. Jeg tror dessverre det er en hel del som valgte å stemme Frp, som angrer på at de ikke stemte Høyre, sier Schou til Nettavisen.

Han understreker at han har respekt for Frps valg.

Nå er det et samarbeid mellom Sp, Ap, SV og Frp som sikrer Saxe Frøshaug ordførerkjedet på nytt, og en ny periode som varaordfører for Arbeiderpartiets Kathrine Hestø Hansen.

– Vi trengte et breiere flertall nå enn for fire år siden. Vi har sett på mange forskjellige løsninger, og sonderingene som forhandlingsutvalget har hatt har endt opp med at det mest robuste er oss, Ap, SV og Frp, forklarer Frøshaug.

Ville ikke «sitte og skrike i fire år»

Mest overraskende var det kanskje at Frp valgte å gå sammen med Ap og SV.

– Jeg mener vi har løst en fastlåst situasjon, sier Håvard Jensen, gruppeleder og førstekandidat for Indre Østfold Frp.

Håvard Jensen (Frp) stående foran fylkeshuset i Østfold

Håvard Jensen sier han heller ville ha Frp i posisjon til å forme kommunen enn å sitte og skrike i fire år i opposisjon.

Foto: Caroline Bergli Tolfsen/NRK

– Det var ikke mulig å få et flertall på borgerlig side, og da hadde vi to valg. Enten gå i opposisjon og sitte og skrike i fire år og ikke få gjennom noen ting, eller gå i posisjon. Nå får vi være med på å bygge den flotte kommunen vår videre, fortsetter Jensen.

Han innrømmer at han er redd for at velgerne ikke skal forstå valget, og han har allerede fått en del tydelige tilbakemeldinger.

– Men dette er et valgteknisk samarbeid. Jeg har ikke tenkt til å føre SV-politikk i kommunen. Men da jeg så skissen til satsingsområdene i samarbeidet, var det omtrent som klipp og lim fra Frp sitt program.

Ordfører Saxe Frøshaug sier Senterpartiet har tradisjoner for å samarbeide godt med Frp i Indre Østfold.

– Vi har hatt et tillitsfullt samarbeid i kommunestyret på tvers av klassiske skillelinjer. Frp har vært til å stole på, og vi har samarbeidet godt fra sak til sak, sier Frøshaug.