Hopp til innhold

Sosiale medier samler folket

Facebook og twitter ble brukt aktivt for å varsle fra om grusomhetene som foregikk på Utøya. Men også i etterkant av angrepene har sosiale medier spilt en viktig rolle for å forstå, sørge og å vise solidaritet.

Støtteerklæringer på facebook
Foto: Faksimile fra Facebook

Sosiale medier har vært viktige for å få uttrykk for tanker, for å få informasjon og til å vise omtanke etter terrorangrepene på fredag.

Utenfor Domkirka i Oslo søker folk sammen for i vise støtte og finne trøst.

Mange har gjort det samme på internett ved å bruke sosiale medier.

– Vi har følt oss maktesløse og da er det alltid godt å kunne si meninger på facebook og å høre andres meninger, sier Stian Johansen.

Det er noe som binder folk sammen og som gjør det sosiale livet enklere.

Ingrid Rædergård

Signe Tønseth synes sosiale medier er en effektiv måte å vise sympati på.

– Jeg synes det er veldig rørende å se hvor mange av mine venner som ikke er norske som lurer på hvordan det går med meg og som viser omtanke, sier hun.

Les også:

Virker samlende

Petter Bae Brandtzæg

Forsker ved SINTEF Petter Bae Brandtzæg

Foto: Privat

Sosiale medier virker samlende, mener Petter Bae Brandtzæg som forsker på sosiale medier hos SINTEF.

– Den kollektive effekten er at dette samler grupper, familie, venner og nasjonen fordi man sammen kan ta del i sorgen og hjelpe hverandre gjennom det her, sier han.

I tillegg til å oppdatere seg om siste nytt, til å finne ut av om de man er glad i er i god behold, til å vise sympati og omtanke har de sosiale mediene vært brukt til å mobilisere til blant annet fakkeltog og minnemarkeringer.

– Det har vært enormt. Aktiviteten på disse mediene har slått alle rekorder tror jeg, og Norge er jo et land hvor sosiale medier brukes veldig aktivt.

Mange har også bytta profilbilde siden fredag.

Kristin Brantzæg har nå «I love Oslo» som profilbilde.

Støtteerklæringer på facebook

Veldig mange har bytta profilbilde til 'I love Oslo'

Foto: Faksimile fra Facebook

– Jeg bytta bilde nesten med en gang. Jeg tror man føler utrolig samhørighet, alle støtter opp om Oslo og om hele situasjonen, sier hun.

Kjærlighet, ikke hat

– Vi må benytte disse sosiale mediene først og fremst til å uttrykke sorg og kjærlighet, ikke hat, sier Petter Bae Brandtzæg som samtidig oppfordrer til å være varsomme med bruken av sosiale medier.

– Det er kort mellom tanke og publisering, så man må hele tiden ha respekt for ofrene også, og tenke seg om før man skriver noe, sier han.

I løpet av de siste dagene har minnesider blitt hacket av sympatisører for Anders Behring Breivik og videoer med virusinnhold har blitt spredd på facebook.

Godt å skrive det man tenker

Men det er likevel trøst og samhold de fleste søker.

– Det har vært godt å skrive ut og vite at det er noen der ute som faktisk ser det, synes Tommy Olsen.

– Man får svar man ikke kan få andre steder av folk man ikke helt kjenner heller. Jeg vil si at sosiale medier har vært ekstremt viktig og kanskje overraskende viktig i denne krisen og det fatale som har skjedd, sier han.