Hopp til innhold

Sørger over klassekamerat

Det ble i dag arrangert en minnestund ved Enger skole på Åmot. To elever manglet da skoledagen startet.

Flagg på halv stang

Enger skole flagget på halv stang i dag.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Torill Skikstein

– Personalet møttes i går, for å planlegge hvordan vi skulle møte elevene i dag, sier rektor ved Enger skole, Torill Skikstein.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Det var en tung dag for elever og lærere ved Enger skole på Åmot i dag. To pulter sto tomme da skoledagen startet. Sjuåringen som døde lørdag kveld gikk på denne skolen. Det gjør også hans 9 år gamle søster som fortsatt ligger alvorlig skadd på Oslo universitetssykehus.

I dag ble det arrangert minnemarkering i hvert klasserom på skolen. Den omkomne gutten gikk i 2. klasse, og den skadde jenta går i 4. klasse. På minnemarkeringene var presten og helsesøster til stede, sammen med rektor. Alle foreldre ble oppringt av skolen i går, og de hadde også anledning til å være med på minnemarkeringene i dag.

– Elevene har reagert veldig forskjellig. Noen har tatt det veldig tungt og orket ikke å komme på skolen i dag, sier rektor ved Åmot skole, Torill Skikstein.

Navnene frigitt

Det var lørdag kveld Oliver Wendelborg Løvik på sju år og hans mor, Monica Wendelborg Seiler (31), ble funnet døde på en hytte i Øvre Eiker. Guttens søster, en jente på ni år, og en venn av kvinnen, en mann i 20-årene, blir behandlet ved Oslo universitetssykehus.

– Tilstanden til de to skadde er uforandret, sier lensmann i Øvre Eiker, Stig Rønneberg, til NRK mandag formiddag.

Skulle feire bursdag

Mange av Olivers klassekamerater møttes allerede i går, og det ble en følelsesladet samling.

– Oliver skulle ha hatt bursdagsselskap i går. Tre av guttene var invitert til selskapet. Så de visste fort hva som hadde skjedd, når bursdagen ble avlyst, sier rektor Skikstein.

Skolen er berørt på flere måter. For faren til begge barna jobber på skolen.

– Han er lærer i en klasse på skolen, så tragedien blir ekstra sterk for oss, sier Skikstein.

Hver morgen har skolen en stille morgenstund, men det har aldri vært så stille som i dag.

(saken fortsetter under bildet)

Tenner lys for de døde

Mange tok turen innom Åmot kirke i dag. Kirken er åpen for at alle sambygdinger kan komme og tenne lys for de døde.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

Åpen kirke

Også Åmot kirke er åpen for alle i dag. Det er en tung dag for lokalsamfunnet, etter at de to sambygdingene ble funnet døde. Presten var med under markeringen på skolen i dag.

Runar Liodden

Presten på Åmot, Runar Liodden, kjente både moren og gutten som døde i helga.

Foto: Harald Inderhaug / NRK

– Det er vanskelig å finne ord, når mennesker man kjenner dør på en slik tragisk måte. Det er sjokkartet og uvirkelig, sier prest på Åmot, Runar Liodden.

Han har ikke lyst til å kommentere hvilke spørsmål skolekameratene kom med i dag, men han påpeker at det er viktig å gi barna tid.

– Det som er typisk for barn, er at de går inn og ut av det. Kanskje kommer det over dem når de er ute og leker, og kanskje stiller de flere spørsmål på sengekanten på kvelden, sier Liodden.

Han mener det er viktig at barna opplever sine vante rutiner, med skolearbeid og fritidsaktiviteter.

– De opplever en trygghet i at det er noe som er normalt og vanlig også.

Åmot i Modum er et lite samfunn der alle kjenner alle. Derfor blir mange, både medelever på skolen og foreldrene til barna, berørt av dødsfallene.

– Det er også en god side ved det. Vi er mange som kan snakke om det og være der for hverandre. Og ikke minst hjelpe den familien som er hardt rammet, sier Liodden.