Hopp til innhold

Søppelproblemer gir rottefest i Oslo

Mildt vær, mye vann i avløpene og søppel som flyter på bakken betyr rottefest i hovedstaden. Oslo Skadedyrkontroll forteller om travle dager.

Rottene inntar New York etter «Sandy»

ROTTER SEG SAMMEN: Flere storbyer har i lang tid vært plaget med rotter. Her forsyner rotter seg av søppel i New York. I Oslo tiltrekker alt søppelet seg også skadedyrene.

Foto: Robert Mecea / Ap

– Søppelcontainerne er fulle, og det er mye søppel som blir satt på bakken. Fugler drar søppelet utover, og det er klart at det gir rottene lett tilgjengelig mat. Det er nok en av grunnene til at det er så mye rotter nå, sier Trond Dyrli i Oslo Skadedyrkontroll.

Etter at selskapet Veireno overtok ansvaret for søppelet i Oslo for seks uker siden har de fortsatt ikke kontroll på søppelhentingen.

Så langt har kommunen mottatt nærmere 14.000 klager fra folk som ikke har fått hentet søppelet sitt. Mandag ble det kjent at problemet trolig ikke vil være løst før nærmere jul.

Mange henvendelser

Oslo Skadedyrkontroll har også merket stor pågang de siste ukene.

– Vi får mange flere henvendelser fra kunder og merker økt trafikk. Vanligvis så er dette litt sesongbetont. Oktober, november, desember pleier som regel å være ganske rolige, men i år har det vært veldig mye å gjøre.

Også Rentokil Skadedyrkontroll blir kontaktet oftere enn før.

– Vi har hatt en høy grad av henvendelser når det gjelder rotter, og det har vært litt mer enn før, sier teknisk sjef Arne Nese.

Mildvær og mye vann

Ifølge Skadedyrkontrollen er det like mange rotter i Oslo som det er innbyggere. Per 1. januar 2016 hadde Oslo 658 390 innbyggere.

Når det er mildvær så trekker også rottene opp fra kloakksystemene.

– Det er veldig mye vann i kulverten, og da kommer rottene automatisk opp. I tillegg er det lett for rottene å finne gjemmesteder når det ikke er is og snø. De gjemmer seg under rør, busker, steinfyllinger og lignende. Så kommer de frem der hvor det er mye søppel og sprer seg i området.

Rotte

AVLØP: Rottene kommer seg fort inn i kjellere og videre oppover i vann- og kloakkrør. Det er mer vann i kloakksystemet enn vanlig, noe som også tvinger rottene opp.

Foto: AFP

– Trenger flere containere

Både borettslag, næringsbygg og private har problemer med at søppelet hoper seg opp, og mange må sette søppelet sitt på bakken fordi det ikke er plass i søppelkassene.

Pål A. Sommernes

– For øvrig har Renovasjonsetaten ingen ekspertise om skadedyrsproblematikk, og mener det er best at kommuneoverlegen uttaler seg om disse spørsmålene, sier direktør i Renovasjonsetaten, Pål A. Sommernes.

Foto: Lotten Christiansen / NRK

Det tiltrekker seg rotter.

– Enten så må man få ut flere søppelcontainere, så man får lagt søppelet sitt oppi der og så lukket lokket ordentlig igjen. Eller så må folk rett og slett kjøre bort søppelet sitt selv, for situasjonen som den er nå er det ikke bra. Det er tilgrisinger og svært mye rotter, sier Dyrli.

Renovasjonsetaten sier til NRK at de mener at å sette inn ekstra søppelcontainere ikke er noen god løsning.

– Det er ofte plassproblemer på mange standplasser. Vi setter nå inn 12 ekstra renovasjonsbiler som skal bidra til avfallet blir fjernet raskere, sier direktør Pål A. Sommernes.

– Renovasjonsetaten er ikke kjent med økte rotteplager som følge av forsinket avfallsinnsamling. Derimot ser vi at NRK hadde et innslag i slutten av september om at rottebestanden eksploderer i flere byer. Dette var før Veireno overtok innsamlingen av husholdningsavfall i Oslo.

Søppel slengt i Bjerregaardsgate

SØPPEL: Også i Bjerregaards gate i Oslo hopet søppelet seg opp, og ble liggende på bakken.

Foto: Kaja Staude Mikalsen / NRK

Mener kommunene må betale

Forbrukerrådet mener at Oslo kommune må erstatte utgifter folk måtte ha med søppelproblemet.

I et brev til kommunen krever Forbrukerrådet at Oslo må redusere renovasjonsavgiften for den perioden det har vært problemer med søppelhentingen.

«I tillegg vil kommunen i enkelte tilfeller kunne være ansvarlig for å erstatte helt nødvendige utgifter som er påløpt i de tilfellene der det har vært nødvendig å rydde opp i problemene av sikkerhetsmessige årsaker, f.eks. for å unngå rotteplager»

Sitat fra brevet fra Forbrukerrådet

– Renovasjonsetaten har prioritert å hente mat-, plast- og restavfall av helsemessige årsaker. Vi er ikke kjent med økte rotteplager som følge av forsinket avfallsinnsamling, sier direktør Sommernes.

Renovasjonsetaten holder nå på å saksbehandle brevet.