Hopp til innhold

Søppelet flyter fortsatt etter Kollenfesten

En måned etter Holmenkollen Skifestival flyter søppelet fremdeles langs løypene.
– Vi har ryddet mange ganger, men det sitter fast, sier arrangøren.

Søppel i Kollen

Det ligger fremdeles mye søppel i området Holmenkollen-Frognerseteren.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Det er ikke bare hestehov og blåveis som titter frem når snøen smelter. I Kollen skinner også ølbokser og tomme pølsepakker om kapp med vårsola.

Da skirennene var over, rykket frivillige mannskaper inn og ryddet området, men nå som snøen forsvinner kommer stadig mer søppel for dagen.

Søppel i Kollen

Det er hyggelig med bål og god drikke under femmila, men ikke fullt så hyggelig en måned etterpå.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Det ser ikke pent ut. Plastposer, halvbrente vedkubber, sitteunderlag, flagg og en termoskopp er bare noe av det som lyser mot oss. Fra en utbrent tønne stikker det opp en svidd fjellski.

– De har forlatt alt. De har investert i denne festen, og så har de gått. Det er ikke bra. Det viser dårlig moral, sier Roar Grønnhella, en av de frivillige som jobbet med å rydde opp i Holmenkollen søndag

Slik såg det ut i Holmenkollen dagene etter skifesten.

Skal rydde mer

Rundt 100 000 mennesker møtte opp i Holmenkollen lørdag 10. mars for å se den tradisjonelle femmila. Mange hadde overnattet i skogen for å skape skikkelig Kollenstemning.

Men medaljen har en bakside.

Kristin Vestgren Sæterøy, daglig leder Holmenkollen Skifestival

Kristin Vestgren Sæterøy er daglig leder i Holmenkollen Skifest AS.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Vi har vært ute og ryddet sikkert 6-7 ganger, sier daglig leder Kristin Vestgren Sæterøy i Holmenkollen Skifestival AS, som arrangerte skirennene i mars.

– Problemet er at mye av søppelet blir trampet ned i snøen når folk går der, og så setter det seg fast, sier Sæterøy til NRK.

De bruker både frivillige og innleide folk til å rydde, og i neste uke er det på’n igjen.

– Vi vil vente til snøen er borte. Planen er å dra ut på en befaring denne uka og så rydde i neste uke, sier kommunikasjonssjef Emilie Nordskar.

Søppel i Kollen

Rester langs løypa.

Foto: Bård Nafstad / NRK

Fyll og transportproblemer

Årets Kollenfest huskes mest for kaoset som oppsto da alle skulle hjem. 100 000 tilskuere var langt flere enn arrangøren hadde regnet med. I tillegg til søppel og fyll langs løypa toppet det seg lørdag kveld. T-banen hadde ikke kapasitet. Perrongene var overfylt og mange tok beina fatt ned mot byen.

Foto: Silje Strømø Fosso

Totalt åtte personer ble skadet etter å ha kommet i kontakt med T-banesporene, deriblant en ung kvinne som falt ned i sporet og ble alvorlig skadet.

Røde Kors behandlet et hundretalls mennesker for alkoholrelaterte skader og folk fortalte om mange som besvimte i trengselen.

oppvaskmøtet etter kaoset konkluderte kommunen og arrangøren med at hovedproblemet var dårlig slusing av folk som skulle hjem. Neste år blir det «Skifest med måte».

– Jeg er helt sikker på at det er et godt grunnlag for et mye, mye bedre arrangement neste år. Både en utrolig stor idrettsfest, men også at folk opplever det som trygt og enkelt og komme seg hjem derfra, sa Oslos kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) etter møtet.