– Folk bare reiser fra søpla

De som rydder opp etter badegjestene i Steinsfjorden, har sluttet å bli overrasket over all søpla folk legger igjen. Nå blir selv søppelkassene kastet på fjorden.

Søppel ved Steinsfjorden

Med den gode sommeren, har søppelplukkerne mye å gjøre i Steinsfjorden.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

John Bærø og Svend Otto Sundby

John Bærø (til venstre) og Svend-Otto Sundby fra Hole arbeidssenter er på båttur i Steinsfjorden for å plukke søppel.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Nå tar vi turen opp på Braksøya, sier skipper Svend-Otto Sundby i det han starter opp motoren.

Sola skinner over Steinsfjorden, og det idylliske vannet innbyr til hyggelige sommeraktiviteter.

Vi er med Sundby og medhjelper John Bærø ut for å plukke søppel. For med den fantastiske sommeren legger folk igjen litt av hvert langs strendene og på øyene i Steinsfjorden.

– Særlig med slikt vær vi har hatt i det siste, bør vi ut to dager i uka. Vi har funnet solstoler, presenninger og annet folk slenger igjen etter seg. Når de er ferdig med turen, bare reiser de, sier Sundby.

Han har sluttet å bli overrasket over hva de finner. Engangsgriller og hurtigmat-emballasje ligger strødd. De spøker seg imellom om hva som skjer med dem som spiser hurtigmat.

– Det må skape en eller annen form for muskelsvinn, i og med at de slipper alt de har så fort de har spist. De klarer jo ikke å bære det, sier Sundby.

Kaster søppeldunkene på fjorden

Søppelkasse for brannfarlig avfall

Ikke alle har skjønt hva de skal putte i søppelkassen for brannfarlig avfall. Den flyter over av all slags søppel.

Foto: Anette Skafjeld / NRK

Turen går videre til Pålsøya. Det er ikke så mye søppel her, for øya har ikke vært så mye besøkt. Men de få som har vært her, har satt tydelige spor etter seg.

For svært ofte blir de to søppelplukkerne møtt av hærverk, slik som her på Pålsøya. I sommer har mange av søppeldunkene som er satt ut, blitt ødelagt. Noen er til og med kastet på fjorden.

– Det er noen som kjeder seg, og da går det ut over søppeldunker til 1.200 kroner stykket. Det er forsmedelig at folk skal drive med slikt hærverk, men det er skattebetalernes penger, sier Sundby.

Dårlige holdninger

Heller ikke Naturvernforbundet er overrasket over søppelmengdene. I flere år mener de å ha sett at nordmenns holdninger har blitt dårligere.

– Når vi er lite ute i naturen, ser vi i mindre grad sammenhengen mellom naturen og hva den gir oss. Da tar vi også mindre ansvar, sier Harald Baardseth i Naturvernforbundet i Buskerud.

Ifølge Baardseth er det vi selv som til slutt spiser søpla vi kaster. For fugler og fisk spiser av søpla vår, og når den først kommer i næringskjeden, havner den til slutt på vårt eget matbord.

Vil straffe forsøplere

Baardseth etterlyser nå bedre informasjon om skadevirkningene for å endre folks holdninger. Alternativet er å straffe de som kaster fra seg søppel.

– Forurensningsloven er svært lite brukt når det gjelder forsøpling. Det å forurense bør være straffbart. Men det må følges opp, slik det gjøres i andre land. Ved å reagere i større forsøplingssaker, kunne man skapt en presedens for andre, mindre saker, avslutter Baardseth.