Søndagsåpne butikker på Hønefoss møter motstand

Butikkene på Hønefoss har fått lov til å holde søndagsåpent i dag under sykkelrittet Tour of Norway. Det liker fagforeningen for de butikkansatte dårlig.

Handel og Kontor demonstrerte på Hønefoss

Handel og Kontor mobiliserte på Hønefoss i dag. De markerte seg mot tillatelsen til å holde søndagsåpne butikker i anledning sykkelrittet Tour of Norway.

Foto: Privat / Privat

Fra klokka 12 til 16 i dag kan folk på Hønefoss gå i butikkene og handle, akkurat som på en vanlig hverdag. Handel og Kontor som organiserer mange av de butikkansatte, mener tillatelsen til å holde søndagsåpent er gitt på feil grunnlag.

Handel og Kontor demonstrerte på Hønefoss

Med faner og plakater viste de fagorganiserte sin skepsis til søndagsåpne butikker.

Foto: Privat / Privat

Det er i anledning målgangen til sykkelrittet Tour of Norway at Ringerike Næringsforening på vegne av varehandelen har søkt Fylkesmannen i Buskerud om tillatelse til å holde søndagsåpent.

– Har ikke hørt på oss

– Fylkesmannen har gitt slik tillatelse, uten å snakke med Handel og Kontor, Fylkesmannen har her latt seg styre av kjøpesenterbaroner, mener forbundsleder i Handel og Kontor Trine Lise Sundnes.

Hun sier det er tradisjon for at Fylkesmannen sender søknad om søndagsåpent ut på høring til fagforeningen. Hun er ikke sikker på at det er saksbehandlingsfeil fra Fylkesmannen å ikke gjøre det, men det burde absolutt ha vært gjort, mener hun.

Handel og Kontor markerte seg med faner

Skeptiske til søndagsåpne butikker. Fra venstre Sif Larsen Sæter leder av Handel og Kontor Buskerud, Trine Lise Sundnes forbundsleder i HK og regionleder i HK Østlandet Sør Tone Hartz.

Foto: Privat / Privat

– Fylkesmannen skal ivareta rettssikkerheten, og dette er en del av partssamarbeidet i arbeidslivet. Når vi ikke blir hørt, er maktbalansen skjevfordelt, sier Trine Lise Sundnes.

Stiller spørsmål ved frivilligheten

I tillatelsen til å holde søndagsåpent er det lagt som forutsetning at det skal være frivillig for de ansatte å jobbe. Det er dette som er problematisk, når det blir fattet et vedtak i handelsnæringen om at det skal være søndagsåpent. Da kan de ansatte oppleve liten grad av frivillighet, mener forbundslederen.

– Et slikt vedtak om at butikkene skal holde åpent, gjør det vanskelig å si nei til å jobbe, sier Sundnes som frykter en uthuling av arbeidstiden og svekkelse av helligdagsfreden.

Gikk greit å få tillatelse

– På vegne av handelsnæringen søkte vi Fylkesmannen om å ha søndagsåpne butikker i dag. Vi fikk slik tillatelse uten kontroverser. Det var vel en telefonsamtale med Fylkesmannen ut over den skriftlige søknaden, sier Jan Erik Gjerdbakken, daglig leder i Ringerike Næringsforening.

– Hva synes du om at Handel og Kontor demonstrerer mot at butikkene får ha åpent på en søndag?

– Jeg har ikke brukt mye energi på å tenke på det. De har rett til å bruke ytringsfriheten sin.

Glimrende tiltak

– Det er en forutsetning for tillatelsen at det er frivillig for de ansatte å jobbe på søndag, er du sikker på at denne frivilligheten er ivaretatt?

Jan Erik Gjerdbakken

Det gikk greit å få tillatelse til søndagsåpne butikker, sier Jan Erik Gjerdbakken, daglig leder i Ringerike Næringsforening.

Foto: Ringerike Næringsforening / Privat

– Ja, det er en forutsetning at arbeidet skal være frivillig. Men jeg kan ikke gi noen garantier for det og jeg har ikke tenkte å være politi i forhold til det, sier Gjerdbakken.

Han sier det er første gang butikkene på Hønefoss har åpent på en søndag, og at det er et aldeles glimrende tiltak for Hønefoss.

Fylkesmannen i Buskerud har i dag ikke vært tilgjengelig for kommentar.