Budeie for en sommer

HOL (NRK): Aurora (23) fra Oslo har kanskje årets mest spesielle sommerjobb. Hun er budeie på en fjellstøl i Hol i Hallingdal.

Aurora Nome

BUDEIA: Oslo-jenta Aurora Nome på Gurostølen i Hol kommune.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

Da NRK besøkte stølen i Hol, var sommerbudeia, Aurora Nome, i full gang med å sanke inn femten kuer for kveldsmelkinga. Og det var ikke bare lett i pøsende regnvær.

– Det gjelder å få dem samla slik at de kommer seg opp til fjøset. Da skal de melkes. Melkingen tar halvannen time, men med vaskinga i tillegg blir det fort opp mot tre timers arbeid, sier tjuetre år gamle Aurora fra Oslo.

Aurora Nome

Aurora Nome har ikke vært budeie før, men har vokst opp delvis på gård.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det er spennende med en annerledes hverdag som består i å melke kuer og styre på stølen, sier Aurora.

Færre støler

Gurostølen ligger 950 meter over havet i Hol kommune i Hallingdal. Her må Aurora jobbe to skift hver dag med å stelle og melke femten kuer som produserer råstoffet til det viktigste salgsproduktet på stølen; feit, gul fjellrømme. Og Aurora synes sommerjobben er både spennende og krevende.

– Det mest ubehagelige må være å stå opp klokka seks, det er hardt. Men jeg blir vant til det etter hvert.

Og er du en ungdom som gjerne vil ha jobb på støl neste sommer, må du skynde deg å søke, for det blir færre og færre støler i drift i den norske fjellheimen.

Oslo-jenta har aldri vært budeie før.

– Det er spennende. Det er utfordrende av og til, fordi det er dyr, og de gjør som de vil. Men i bunn og grunn er det koselig, og det er noe med det å oppleve det tradisjonelle seterlivet, sier Aurora.

– Koselig, men ingen idyll

På Gurostølen har hun et eget budeierom, som er spartansk innredet med et skap og en køyeseng. Her planlegger hun neste dag som starter klokka seks om morgenen. Da skal de femten kyrne hentes fra beitet og jages inn i fjøset for melking.

Hun anbefaler de som har lyst til det å prøve seg som budeie for en sommer, men det er ingen dans på roser.

– Det er ikke noe idyll, men det er deilig å komme seg bort. Vær forberedt på at du må komme deg tidlig opp på morgenen. Men så er det veldig koselig å jobbe med dyr, sier Aurora.