Hopp til innhold

Sommergave til barna i Oslo: Frognerbadet til halv pris

Alle under 18 år i Oslo får bade til halv pris i skoleferien. Billigere inngang i kommunale bad er en del av byrådets barne- og ungdomspakke verdt over 90 millioner kroner.

De rødgrønne gruppelederne i bystyret i Frognerbadet

HOPPET I VANNET: Gruppelederne Frode Jacobsen (Ap), Eivor Evenrud (Rødt), Sunniva Homås Eidvoll (SV) og på land Harald Nissen (MDG) mener at halv pris i badene i skoleferier er et lite, men viktig tiltak for å få barn og ungdom i aktivitet.

– Sommerferien er lang, og det er ikke alle som er på ferie i åtte uker. At man kan dra og bade til halv pris, kan kanskje føre til at man får litt mer aktivitet, sier Rødts gruppeleder Eivor Evenrud.

I dag koster inngangsbilletten i Oslo-badene 49 kroner på hverdager og 54 kroner i helgene. Tøyenbadet, Frognerbadet og Bøler bad holder åpent i sommer.

Evenrud og de andre rødgrønne gruppelederne i bystyret tror halv pris er et lite, men viktig bidrag for å hindre at barn og unge med dårlig råd går uvirksomme hjemme og slenger i skoleferien.

Flertall for pakken

Når bystyret i dag vedtar revidert Oslo-budsjett, sikrer Rødt og byrådspartiene flertall for en barne- og ungdomspakke verdt over 90 millioner kroner.

Det skjer etter en vår og forsommer der mediebildet og det offentlige ordskiftet har vært preget vold og skyting, ungdomskriminalitet og gjengproblemer i utsatte områder i Oslo.

Byrådet la inn 49 millioner kroner til forebyggende arbeid da revidert budsjett ble lagt fram i mai. Budsjettforliket mellom Arbeiderpartiet, SV, MDG og Rødt inneholder påplusninger for over 50 millioner kroner til.

Fra og med mandag kommer prisen til å ligge på 25 i ukene og 27 kroner i helgene.

Det meste kommer barn og unge til gode:

– Penger til opprusting og utstyr i fritidsklubbene er sårt tiltrengt i mange av bydelene. Så har vi tiltak som halv pris på badene, sommerferietilbud til de som bor på asylmottak, og muligheten til å ha skolene åpne i sommerferien, så man kan ha aktiviteter der, sier Eivor Evenrud.

Mulighet til å delta

Frode Jacobsen hopper fra tiern i Frognerbadet

TØFF TYPE: Også menn på 50 syns det er gøy å hoppe fra timeter'n i Frognerbadet. Her er Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen i lufta.

Foto: Olav Juven / NRK

– Det å styrke barn og unges muligheter til å delta i aktiviteter er den røde tråden, sier Arbeiderpartiets gruppeleder Frode Jacobsen.

– Vi har vært veldig bevisste på å finne tiltak som raskt kan bli aktivitet. Når vi bevilger penger til Oslo Idrettskrets for å gi støtte til at barn fra lavinntektsfamilier kan være med i idretten, er det noe idrettskretsen kan effektuere raskt.

– Når vi bevilger penger til halv pris på bad, så er det fra mandag av når skoleferien starter. Bibliotekene kan også ha mer åpent i sommerferien. Så her er det tiltak som skaper steder å være for barn og unge allerede fra nå av, sier han.

Forebygging

Arbeiderpartiets gruppeleder legger ikke skjul på at fokuset på ungdomsproblemer i utsatte områder har hatt en viss innvirkning på prioriteringene.

– De store utfordringene som handler om salg av narkotika og gjenger, krever mer langsiktige tiltak. Men å forebygge er noe av det viktigste vi politikere kan gjøre, og derfor er dette er veldig godt bidrag, sier Frode Jacobsen.