Sommer frem til neste helg

Vi kan forvente oss en uke med strålende sommervær og stigende temperatur - i alle fall frem til helga.

Lundebyvannet, Eidsberg

Hit til indre strøk av Østfold ved Lundebyvannet i Eidsberg blir det varmt først når høytrykket kommer i løpet av mandag. Men til helga kan det snu igjen.

Foto: Glenn Thomas Nilsen

Meteorologisk institutt forventer nemlig at høytrykket som jobber seg nordover, blir tatt igjen av et lavtrykk til helga.

Sjekk være der du bor: Yr.no - vær fra NRK og Meteorologisk institutt

Se bildene: Værbilder

Høytrykket skubbes nordover av lavtrykk

Det er uansett ingen tvil om at høytrykket som vil gi store deler av Sør-Norge knallvær og proposjonalt stigende temperaturer utover i uka, når frem til norskekysten i løpet av morgendagen.

Tidlig søndag ettermiddag befant høytrykket seg rett utenfor Portugal på full fart nordover. Problemet er at det blir skubbet nordover av et lavrtykk som kan gi dårlig vær igjen fra neste helg.

- Først i uka kommer det til å bli finest på indre strøk. Men Oslofjorden med Østfold og resten av Sør-Norge kommer til å merke godt finværet.

- Siden vi i det siste ikke har hatt noe stor varme i kyststrøkene er det ikke særtlig varmt i havet og dette kjøler temperaturen, sier vakthavende meteorolog Per Egil Haga.

Høytrykket kommer til å gå nordover helt oppover til Troms, men i østre Finnmark blir det østlig vind og temperaturer helt ned til syv, åtte grader.

Regn neste helg

Men problemet med at høytrykket blir skubbet av et lavtrykk - gjør at meteorologene frykter dårlig vær til helgen igjen i hele Sør-Norge.

- Det er vanskelig å si såpass tidlig, men det kan se ut som at gleden blir litt kortvarig ja, sier meteorologen. Men da blir det kaldest på indre strøk, mens ytre strøk får det varmere.

- Vi regner med at det da kan danne seg skyer som vil gi nedbør på indre strøk. På ytre strøk i Oslofjorden og resten av Sør-Norge vil det derimot bli mindre nedbør, sier Haga.