Hopp til innhold

Solgte alkohol og tobakk fra rekkehusleilighet

Fra en rekkehusleilighet i Sarpsborg ble det solgt øl, vin, brennevin og tobakk, varer smuglet inn fra Tyskland via Sverige. Nå er to menn og en kvinne dømt.

Øl forsøkt smuglet

To menn og en kvinne er dømt etter at det bla avslørt salg av smuglervarer fra en leilighet i Sarpsborg.

Foto: NRK

Over en periode på halvannet år var en av de tre mennene, en mann på 41 år, i Tyskland tre ganger i måneden. Østfoldingen, som har bosatt seg på svensk side av grensen, mellomlagret varene i Sverige. Så brakte han varene i mindre partier over grensen til en kvinne i slutten av 50-årene og hennes sønn, bosatt i Sarpsborg. Varene ble smuglet inn over en ubetjent grenseovergang i Halden.

Smuglet ukentlig

Halden tingrett fant bevis for at det var smuglet inn ca. 300 liter øl, 25 liter vin, 20 liter brennevin og 1250 gram tobakk ukentlig i perioden fra januar 2013 til august i fjor.

Kvinnen og mannen som er bosatt i Sverige erkjente delvis straffskyld da saken var oppe for tingretten i Halden i slutten av april. Kvinnens sønn erkjente ikke straffskyld.

Retten fant bevis for at 41-åringen jevnlig dro til Tyskland og hentet alkohol og tobakk. Det ble også funnet bevis for at varene ble kjørt hjem til kvinnen som sørget for salg. Kvinnens sønn skal ha formidlet kontakt mellom kunder og moren. Kvinnen skal ha fått 30 kroner i fortjeneste for hver enhet hun solgte: ølbrett, vinkartong eller brennevinsflaske.

250 kroner for brennevin

Vinkartongene skal ha blitt solgt for 150 kroner stykket, en flaske brennevin skal ha kostet 250 kroner, mens et brett øl skal ha kostet 200 kroner, ifølge opplysninger som kom fram i retten.

41-åringen som smuglet varene inn til landet er dømt til fengsel i ni måneder. Fem måneder av straffen er gjort betinget med en prøvetid på to år. Han mister retten til å kjøre bil i tre år. Retten har også bestemt at det skal inndras 140.000 kroner fra ham.

Kvinnen har fått en betinget dom på fengsel i et år. Prøvetiden er satt til fire år. Retten har bestemt at det skal inndras 60.000 kroner fra henne, i tillegg til 100 liter brennevin, 80 liter øl og 80 liter vin som ble funnet i leiligheten hennes.

Sønnen er dømt til fengsel i et halvt år. Fire måneder av straffen er gjort betinget med en prøvetid på fire år.