Hopp til innhold

Får ikke søke etter kvinnelige taxi-sjåfører

I et forsøk på å bedre kjønnsbalansen i bedriften søker Christiania Taxi etter ti kvinnelige sjåfører, men det er ikke lov sier Likestillings- og diskrimineringsombudet.

Søker etter kvinnelige taxi-sjåfører

Med denne annonsen håper Christiania Taxi på å få flere kvinnelige sjåfører, men nå viser det seg at annonsen er ulovlig fordi den utelukker menn fra å søke på de ti sjåførstillingene.

Foto: Skjermdump fra Finn.no

Vi i Christiania Taxi AS ønsker å fremme likestilling hos oss og søker herved etter kvinnelige sjåfører som er interresert i å kjøre taxi for Christiania Taxi AS. I en prøveperiode tilbyr vi gratis kjøreseddel, uniform og sjåførkurs til et begrenset antall kvinnelige sjåfører.

Annonse for Christiania Taxi / Finn.no

I annonseteksten Christiania Taxi håpte skulle få flere kvinner til å ønske seg inn i taxi-næringen står det «Tradisjonelt sett har taxibransjen vært en mannsdominert bransje, spesielt på sjåførsiden».

Men selv om intensjonen var god og responsen har vært stor, ser det ut som drosjeselskapet må trekke annonsen tilbake.

Ifølge Likestillings- og diskrimineringsombudet kan de ikke søke spesifikt etter kvinner.

– Det er bra at drosjenæringen ønsker å gjøre noe for å bedre kjønnsbalansen og likestilling. Man kan oppfordre kvinner til å søke, men man kan ikke stenge menn ute, sier nestleder i ombudet Elisabeth Lier Haugseth til NRK.

Ville gjøre noe som virket

Elisabeth Lier Haugseth

Nestleder i Likestillings- og diskrimineringsombudet Elisabeth Lier Haugseth sier det er positivt at drosjeselskapet vil bedre kjønnsbalansen blant sjåførene.

Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

På kort tid har hele 30 søknader, fra kvinner, kommet inn til Christiania Taxi.

– Det har vært bra respons og mange har både ringt og sendt inn søknad. Mange sier at de har ønsket å bli sjåfører i lang tid, men ikke vært klar over hvordan man går fram, sier assisterende daglig leder Ståle Krabset.

Han tror at flere kvinnelige sjåfører vil kunne motarbeide en del av ukulturen i bransjen, og etter ønske fra både kunder og ansatte bestemte Christiania Taxi seg for å gå målrettet til verks for å rekruttere flere kvinner.

– Det var derfor vi satset med denne annonsen. Vi håpte at det ville bli blest rundt det og at vi kunne gjøre noe som virket, sier han.

Krabset sier er en litt høy terskel for kvinner å vurdere drosjeyrket, og er redd for at en annonsetekst som bare oppfordrer kvinner til å søke ikke vil nå gjennom like godt.

– Når Likestillings- og diskrimineringsombudet sier at dette er ulovlig, føler vi at vi får begrensninger som ikke gagner noen.

Tidligere har også Oslo T-banedrift prøvd å få rette på kjønnsbalansen ved å søke etter «pålitelige kvinner med ansvarsfølelse som ønsker å gjøre en god jobb for hele Oslo».

Etter at selskapet hang opp plakater i t-banevogner og søkte etter kvinnelige t-baneførere i dagspressen i 2007 slo Likestillings- og diskrimineringsombudet fast at det var ulovlig.

Må prøve andre tiltak

Likestillings- og diskrimineringsombudet forstår at det oppleves som et dilemma, men mener drosjenæringen må se på andre tiltak, i tillegg til å endre annonseteksten.

Haugseth viser til elektrobransjen, som med fokus på trakassering og omgangstone har fått flere kvinner til å velge elektrikeryrket.

– Dette har de jobbet målrettet med og det ser ut til at de får resultater. Nå kjenner ikke jeg drosjenæringen godt nok til å kunne si hva som gjør at kvinner ikke søker seg dit, sier hun.

Christiania Taxi var i kontakt med ombudet før de la ut annonsen, men vil nå endre teksten.

Å få flere kvinner til å bli sjåfører har vært noe selskapet har ønsket lenge.

– Vi har blant annet oppfordret løyvehaverne til å rekruttere fra egen familie, men det har ikke ført fram. Derfor ville vi gå litt mer drastisk til verks, men vi kan helt klart prøve andre kanaler også, sier Krabset.