Søk studentbolig nå!

Mandag gikk søknadsfristen ut for høyere utdanning, men allerede har 5000 studenter søkt om studentbolig i Oslo og Akershus. Køene, de har allerede begynt å vokse.

Studentboliger i Nydalen

Student boliger i Nydalen i Oslo.

Foto: Karina Jørgensen / NRK

– Jeg søkte ganske sent i forhold til fleste. Jeg søkte i juni, men fikk plass i november, sier farmasistudent Kvame Boateng.

Han fikk studentbolig i fjor, selv om det tok lenger tid enn han hadde håpet. Han er blant mange som har opplevd å vente i studentboligkø.

Kwame Boateng

Kwame Boateng er farmasistudent.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

– Jeg tror ikke de aner hvor vanskelig det er å få plass ved studentboliger i Oslo. Men det hjelper nok å søke ganske tidlig, sier han.

Hvis du vil ha muligheten til å få plass i studentbolig til høsten må du følge Boatengs råd og søke nå.

Garanterer ingen plass

I Oslo og Akershus finnes det om lag 7700 studentboliger. Og allerede har 5000 studenter søkt om plass til høsten.

Trond Bakke er boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus. Han forteller at langt fra alle som søker får plass.

Trond Bakke

Trond Bakke, boligdirektør i Studentsamskipnaden i Oslo og Akershus.

Foto: SIO

– Normalt så vil vi sitte igjen med en liste med 4000 til 4500 søkere ved semesterstart til høsten, sier han.

Omtrent 40 prosent av dem bor i studentbolig er internasjonale studenter.

De får en ekstra fordel når de søker om studentbolig. Det får også førsteårs-studenter og unge studenter. Utenom det gjelder førstemann til mølla-prinsippet.

– Jeg kan ikke garantere at de som søker nå får plass til høsten. Det er mange forhold som påvirker det. Men sjansen for å få bolig blir mindre og mindre jo mer man venter, sier Bakke.

Trenger flere boliger

Det er totalt 62000 studenter som har mulighet til å søke studentbolig og behovet for flere boliger er stort. Bakke håper de får på plass 4000 nye studentboliger fram mot 2020.

– Det er helt opplagt at antall boliger må opp. Det er den eneste måten å sørge for at unge mennesker kan få studere i en trygg bolig som en studentsamskipnad gir, sier han.

Bakke får støtte fra Leder i Norsk studentorganisasjon, Øyvind Berdal.

– Det må bygges flere boliger, gjøres noe med antallet og gjøres noe med verktøykassa man har for å bygge disse boligene via samskipnaden, sier han.

Han mener det må bygges 3000 nye studentboliger årlig.

– Regjeringen må følge opp satsingen som de har startet på, sier Berdal.