Snømangel skaper bekymring i skimiljøet

Mange skirenn står i fare for å bli flyttet, utsatt eller avlyst. Buskerud skikrets er bekymret for rekrutteringen.

Ingen skiløper

INGEN SKILØYPER: Idrettslag og skiklubber som har planlagte renn på terminlista, ser seg nå om etter alternative løyper, og dem er det ikke mange av.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Lyden av hvitt skiføre, blå Swix og trikkeskinner kan vi bare drømme om for tida. Det er is og hålke i veldig mange skiløyper i Buskerud, også på fjellet. Terminlista er full av skirenn framover, først ut er Eggedalsrennet som skulle gått i Nedre Eggedal på søndag.

– Der er det vel mest egna til å gå på skøyter. Helt ubrukelig å gå på ski, ikke et snøfnugg, sier Nils Henry Wickmann i Nedre Sigdal Idrettsforening.

Men det blir renn likevel, lover Wickmann for hele arrangementet er flytta til Simostranda der det er fine forhold på kunstsnø.

Leder i Buskerud skikrets

BEKYMRET: Leder i Buskerud skikrets, liv Høgli, kan telle skiarenaer med skiforhold

Foto: Ingar Andreassen / NRK

– Vi finner en løsning takket være den gode dugnadsgjengen på Simostranda som hvert år produserer masse snø.

Snømangel

Det er en håndfull arenaer som har klart å lage kunstsnø, som nå får trykket, sier Liv Høgli, leder i Buskerud skikrets.

– Det er Konnerud, der har det vært fine forhold. Eiksetra i Lier, Heistadmoen, Svene, Simostranda, pluss at vi har øvre del av fylket, Geilo blant annet.

– Det er nå sesongen virkelig begynner, og hvordan ser du for deg ukene og månedene fremover nå?

– Fremover er vi nødt til å få snø, hvis ikke sliter vi litt mer. Da må vi tilfelle få tilflytting av enda flere renn, men det er ikke alltid like lett å få til å gå opp.

Bekymret for rekruttering

Liv Høgli og Nils Henry Wickmann er enige om en ting, at flere snøfattige vintere på rad gir grunn til bekymring for rekrutteringa.

– Skal vi ta vare på rekrutteringen fremover er vi nødt til å ha helt andre forhold enn dette her. Nå mister vi hele årskull. Det er greit å trene barmark for de minste på høsten, men de vil gjerne ha snø når vinteren er der, sier Høgli.

Wickmann tror at det vil gå utover skimiljøene om det er like bart som nå i årene fremover.

– Jeg er veldig bekymret. Ikke først og fremst med tanke på avlysningen av skirenn, men den generelle skigleden tror jeg kommer til å forsvinne mer og mer, ved at det ikke er mulighet til å gå ut å leike på ski.

Spiraltoppen i Drammen er et populært utgangspunkt for korte og lange skiturer. I dag ligger parkeringsplassen nesten tom, og det knaser i kvist og lyng når man går innover i skogen. Arve Halvorsen har tatt beina fatt.

– Her nå er det bare piggskoføre. Nå er det meldt varmegrader igjen fra i morgen, så det er variabel vinter.

– Hadde du gått på ski hvis det hadde vært skiføre her?

– Selvfølgelig! Hver dag!