På vei til Bandidos med 11 kilo amfetamin

To nederlendere som ble tatt med 11 kilo amfetamin i Halden forklarte at de var på vei til Bandidos-klubben i Fredrikstad. Politiet hadde razzia i klubblokalene kort tid etter.

Narkotikabeslag i Østfold

Det ble funnet 11 kiloamfetamin under baksetet i bilen.

Foto: Østfold politidistrikt

De to nederlenderne, 37 og 49 år gamle, møtte for Halden tingrett i forrige uke.

I begynnelsen av april i fjor ble de to stanset i hver sin bil mellom Halden sentrum og E6. De hadde krysset grensen ved Holtet, der de var fanget opp av Tollvesenets overvåkingskameraer.

Eldstemann forklarte til tollerne at han var på vei til Fredrikstad for å se på jenter, men han hadde ikke reservert noe hotellrom. Han fortalte at han var en nær venn av den andre mannen som kjørte bilen foran.

Yngstemann benektet imidlertid ethvert kjennskap til den andre. Først etter å ha blitt spurt flere ganger innrømmet han at han kjente ham.

Amfetamin under baksetet

De to bilene ble brakt inn til Svinesund tollsted for nærmere kontroll. Under baksetet i den ene bilen fant tollerne 13 pakker med til sammen 11 kilo amfetamin og 72 gram kokain.

I Halden tingrett tilsto 49-åringen at han han hadde med seg narkotika og at han gjorde dette for å tjene penger. Han hadde ingen forklaring på hvorfor de hadde krysset grensen ved Holtet. Han mente det «måtte ha skjedd noe» med GPSen i bilen.

Mannen kunne fortelle at han var medlem av MC-klubben Bandidos og at han var på vei til klubbens avdeling i Fredrikstad. Han forklarte i retten at han ikke hadde fortalt 37-åringen om amfetaminet.

To uker etter at de to ble tatt i Halden gjennomførte politiet en razzia mot Bandidos' klubblokaler i Fredrikstad.

Fra ransaking hos Bandidos i Fredrikstad

Et par uker etter at de to var stanset i Halden gikk politiet til aksjon mot klubblokalene til Bandidos i Fredrikstad.

Foto: Østfold politidistrikt

«Hadde sett noe amfetamin»

Den yngste av de to hevdet i retten at han ikke kjente til at kameraten hadde med seg amfetamin i slike mengder. Han innrømmet at han hadde sett noe amfetamin.

37-åringen kunne fortelle at han var medlem av samme MC-klubb. Han forklarte at de to hadde kjørt hver sin bil fordi han ønsket å stå fritt til å reise hjem til familien når det passet ham.

Han fortalte i retten at han «visste at noe kom til å skje» og at han var «delvis klar over at det var narkotika i bilen».

Halden tingrett er overbevist om at begge de to visste at det smuglet betydelige mengder amfetamin. Det er typisk for slike kureroppdrag at det benyttes to biler.

250 tekstmeldinger

Det var svært hyppig telefonkontakt mellom de to på veien. Det var blant annet sendt over 250 tekstmeldinger mellom de to, men de hadde ikke kontakt med noen andre. De hadde helt nye telefoner med sim-kort i nummerrekkefølge. Det tyder på at telefonene ble kjøpt samtidig.

Halden tingrett konstaterer at straffenivået for smugling av en slik mengde amfetamin i utgangspunktet er mellom sju og åtte års fengsel. 49-åringen, som la kortene på bordet, har fått en betydelig strafferabatt for sin tilståelse. Han er dømt til fengsel i fem år og fem måneder.

37-åringen er dømt til fengsel i seks år og åtte måneder. Begge de to har sittet fengslet siden de ble tatt i april i fjor, så 540 dager i varetekt blir trukket fra straffen. Bilen der amfetaminet var gjemt ble inndratt.

Politiet aksjonerer mot Bandidos lokaler på Østsiden i Fredrikstad.

Politiet gikk til aksjon mot lokalene til Bandidos i Fredrikstad i april i fjor.