Smuglerøl sprengte lagerkapasitet

Tollerne i Värmland har så langt i år beslaglagt mer alkohol på vei inn i Norge enn under hele 2014, og politiets lagerkapasitet for beslag er sprengt av smuglerøl.

Ølsmugling

BESLAGLEGGER MER. Det svenske Tullverket registrerer økt antall beslag nordover langs grensen. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Tollvesenet

– Det kan være en slump, men stor fortjeneste på smugling av alkohol til Norge der spriten er dyrere, kan være årsaken til den kraftige veksten i smugling av alkohol til Norge, sier Roger Nilsson - gruppesjef för tollkontrollenheten i Hån til nettstedet Drugnews.

I slutten av mars i år var fjorårets registrerte beslag av alkohol hos tollerne i Värmland allerede passert.

800 liter sprit, 10 600 liter øl og flere hundre liter vin ble beslaglagt av Tullverket i Värmland i 2014.

Les også:

Lagerkapasitet sprengt

Også hos Värmlands-polisen registrerer man flere beslag i år.

Bare i Arvika er mer enn åtte tusen liter øl til en verdi av flere hundre tusen svenske kroner beslaglagt i 2015, og der er politiets lagerkapasitet nå sprengt, mens man venter på svar på om alkoholen skal destrueres eller leveres tilbake, melder P4 Värmland.

– Mye av alkoholen kommer fra Polen via Sverige til Norge. Under våren øker antallet beslag i kjøretøy som ankommer Sverige fra kontinentet, sier Sune Rydén i spesialenheten for alkoholsaker hos Tullverket til Drugnews.

Mange handler ifølge Rydén i tyske grensebutikker, mellomlagrer varene i Sverige før det fraktes til Norge.

Les også:

Flyttet aktiviteten nordover

Ved Svinesund har det vært en rekke større beslag av alkohol.

Tullverkets Sune Rydén tror derfor at smuglerligaene har flyttet sin aktivitet nordover til Värmland, der det finnes rundt 30 ubevoktede grenseoverganger.

Svenske tollere setter nå mer fokus på grenseovergangene i Värmland og andre steder lenger nord, og samarbeider fortløpende med sine norske kollegaer.