Hopp til innhold

– Jeg vil gjøre alt for å få familien min hit

Seks av ti menneskesmuglingssaker her i landet etterforskes i Østfold politidistrikt. Politiet ser flere saker der personer hjelper sin egen slekt inn i landet.

Syrisk mann i Fredrikstad

Den syriske mannen fikk kona si til Norge forrige uke.

Foto: Beate Grøndahl/NRK

– Jeg kan ikke bare se på at familien min dør uten at jeg gjør noe. Jeg gjør alt jeg kan for å få familien min hit, selv om det kanskje er ulovlig, sier en syrisk mann som fikk kona si til Norge forrige uke.

Mannen ønsker å være anonym fordi han frykter at han kan ha brutt loven.

Får hjelp

Politiadvokat John Skarpeid

Politiadvokat John Skarpeid i Østfold politidistrikt.

Foto: Espen Torgersen / NRK

Det har vært 38 menneskesmuglingssaker i Norge så langt i år. 23 av disse etterforskes av Østfold politidistrikt, forteller politiadvokat John Skarpeid.

Ofte er det slektninger som smugler familiemedlemmer til landet.

– Alle asylsøkere får hjelp på reisen, alle sier at de har vært nødt til å betale menneskesmuglere. Men vi ser ofte at de blir satt av i Sverige og må komme seg videre på egenhånd, sier Skarpeid.

Straffbart

Det er etter at de har blitt overlatt til seg selv at slektninger kommer til unnsetning. Familiemedlemene reiser til Sverige og henter slektningene til Norge - med buss, bil eller tog.

Men det er straffbart, påpeker Skarpeid.

– Det er en strafferamme på tre år. Men vi har rettspraksis som sier at det ligger på rundt 60 dagers fengsel hvis man hjelper en slektning. Statsadvokaten vil se nærmere på straffverdigheten for dette.

– Vil vi ha det slik?

Jon Ole Martinsen

Jon Ole Martinsen i NOAS liker ikke at asylsøkere blir straffet for å hjelpe slektninger over grensa.

Foto: Andrea Kluge / NRK
Ulf Leirstein, Frp

Ulf Leirstein i Frp vil at det skal være straffbart å hjelpe folk uten papirer inn i landet.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Norsk organisasjon for asylsøkere liker dårlig at man risikerer straff for å hjelpe slektninger på flukt fra krigsherjede områder. Seniorrådgiver i NOAS, Jon Ole Martinsen, mener politikerne bør vurdere regelverket på nytt.

– Er det slik vi ønsker å ha det? Skal vi straffe familiemedlemmer for å hjelpe sine nærmeste når vi vet hvordan situasjonen er i Syria?

Stortingsrepresentant for Frp, Ulf Leirstein, mener imidlertid at det fortsatt må være straffbart å hjelpe familiemedlemmer uten papirer.

– Jeg synes ikke at vi skal åpne for at familiemedlemmer, eller perifere familiemedlemmer, skal kunne smugle hvem man vil inn til Norge, selv om man sier at man er i familie. Det vil åpne for en ytterligere masseinnvandring til Norge som jeg ikke ser hensiktsmessig.

Politi tollsted Svinesund

Politiet i Østfold har merket en økning i antall menneskesmuglingssaker det siste året. Her fra en kontroll på Svinesund i fjor, der en mann ble tatt for smugling av 12 syrere.

Foto: Magnus Brenna-Lund / NRK

Vil straffe proffene

Politiadvokat Skarpeid ser ikke bort fra at blir enda flere menneskesmuglingssaker fremover.

– Ut fra trenden vi ser nå, så kan det være at dette øker. Det vil kanskje avta litt når det blir kaldere, men vi tror at dette vil øke.

Den syriske mannen NRK har snakket med håper han unngår straff.

– Jeg aksepterer straffen jeg eventuelt får. Men jeg håper jeg ikke blir straffet fordi…. Det er kona mi.