Smugler kokain i hudkrem

Svinesund-tollere møter stadig mer kreative smuglere. Kokain skjules i bivoks, plast og klær, og raffineres i avanserte anlegg.

Hudkrem med kokain

Slik så det ut da tollere fant kokain skjult i hudkrem. Flaskene inneholdt rundt 50 gram til sammen.

Foto: Tollvesenet

«Egne anlegg som driver etterekstraksjon av kokainhydroklorid, eller kokainbase, fra bærere som bivoks, gjødsel, klær, urter, plast og væsker»

Dette beskriver Sirus (Statens institutt for rusmiddelforskning) i en ny rapport. På den måten kan smuglere skjule kokainen i ellers uskyldige stoffer.

Kreative smuglere

Wenche Fredriksen er tollsjef i Østfold, og melder om en stadig tøffere hverdag.

– Alle narkotikasmuglere blir mer kreative. De gjemmer narkotika på de utroligste steder, og forsøker alltid å ligge litt foran.

I 2008 ble en person arrestert på Ørje for å ha smuglet kokain i hudkrem.

– Det er ingen trender som utpeker seg spesielt. Vi har funnet omtrent like mye kokain i år som vi fant i fjor.

– Spesielt farlig er det for dem som smugler narkotikaen inne i kroppen. Ellers er det mange smuglere som bygger om bilene slik at de kan gjemme unna narkotikaen i bilens hulrom og bagasjerom.

Smuglere avslørt av scanner

Slik så det da tollere fjernet gulvet i en lastebil 3. november.

Foto: Tollvesenet

– Renheten halvert

30 anlegg for å utvinne kokain fra andre materialer ble oppdaget i 2008, ifølge Sirus' rapport. Disse ble alle funnet i Spania.

Dette er et av eksemplene Sirus bruker for å understreke hvor avanserte smuglermiljøene er.

Den høye verdien til kokain gjør også at kokain blir blandet ut med andre stoffer. Ifølge forskning.no er renheten på kokain i Norge halvert på fire år, fra 50 prosent i 2005 til 25 prosent i 2009.