Hopp til innhold

Smugler fortalte utrolig historie

Polsk smugler la ut om smuglerturer, bakmenn og ruter – uten at politiet hadde noen bevis.

Harald Otterstad, smugling

Mannens forsvarer, Harald Otterstad sier at han aldri har opplevd maken.

Foto: Tollvesenet/Martin Tangen Schmidt/NRK

Ivar Prestbakken

Ivar Prestbakken ble overrasket over mannens åpenhet i avhørene.

Foto: Martin Tangen Schmidt/NRK

Den 51 år gamle mannen var en av totalt ni utenlandske statsborgere som ble pågrepet i en storstilt kontroll på Svinesund i oktober.

De fleste av smuglerne fikk forelegg og ble løslatt. Men den 51 år gamle mannen valgte å legge hele sin smuglerhistorie på bordet under politiavhørene - og har nå blitt dømt til ett år og seks måneders fengsel.

– Det er ikke vanlig at utenlandske statsborgere kommer med en såpass uforbeholden tilståelse av flere forhold, sa krimsjef i Fredrikstad, Ivar Prestbakken til NRK.no i oktober.

Les også:

Fortalte om 150 turer på tre år

Den arbeidsledige polakken hadde med seg 300 liter øl, 31 liter brennevin og 6.780 sigaretter inn til Norge 20. oktober. Et relativt beskjedent beslag sammenlignet med andre beslag som blir gjort daglig ved tollstasjonen på Svinesund.

Men i avhørene med politiet i Fredrikstad fortalte mannen like godt hele sin smuglerhistorie.

– Jeg må innrømme at jeg i min tid som forsvarsadvokat aldri har vært borte i en sak hvor en siktet har innrømmet så mange straffbare forhold uten at det er presentert bevis for det mot ham, sier mannens forsvarer Harald Otterstad til Sarpsborg Arbeiderblad.

Polakken forklarte at han hadde vært med på smuglerturer omtrent hver eneste uke de siste tre årene. Det vil si 150 smuglerturer på tre år og bortimot 4.836 liter sprit, 46.800 liter øl og 1.057.680 sigaretter ulovlig over grensa.

Han fortalte også det han visste om både bakmenn og mottakere, selv om det var noe begrenset hva han visste om disse.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Beslag på Svinesund 20. oktober

Dette ble det totale resultatet av tollernes store aksjon 20. oktober.

Foto: Tollvesenet

Fikk solid rabatt

Mannen ble denne uken dømt i Fredrikstad tingrett til to års fengsel – i utgangspunktet. På grunn av hans åpenhet rundt saken fikk han nemlig en solid strafferabatt.

Dommen ble fastsatt til ett år og seks måneders fengsel. Seks måneder er gjort betinget med to års prøvetid - han må dermed sone ett år.

Med ytterligere fratrekk i form av utholdt tid i varetekt kan 51-åringen være en fri mann innen sommeren neste år.

– Min klient har vedtatt dommen, og er glad han nå kan legge dette bak seg, sier Otterstad.

Han legger imidlertid til at han som forsvarer synes det er betenkelig at en person kan bli dømt for så alvorlig kriminalitet, når dommen i all hovedsak er basert på mannens egne tilståelser og det ikke finnes noen andre bevis på at smuglerturene faktisk er gjennomført.