Hopp til innhold

SMS-betaling i kirken

Mens flere kirker i Norge vurderer om de skal bruke kortautomat under kollekten, vil Oslo-kirkene starte med SMS-betaling.

Illustrasjonsfoto smarttelefon

Kirkegjengere i Oslo kan snart betale kollekt ved noen enkle tastetrykk på mobilen.

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Mange kirker i Oslo har installert kortautomat under kollekten og er veldig fornøyd med det. Nå vil kirken gjøre det enda enklere ved å starte med betaling fra mobiltelefon.

– Folk sitter med telefonen sin uansett. På denne måten kan de enkelt betale fra kirkebenken, sier kirkeverge i Oslo, Robert Wright.

Kirken trenger midler og folk går med mindre og mindre penger i lommen. Wright mener både kortautomat og betaling med telefon er en naturlig utvikling.

– Behovet for kollekten er veldig stor. Den støtten kirken ellers får, holder ikke og menigheten i Oslo helt avhengig av de gaver. Derfor jobber vi mye med å utvikle innsamlingen av kollekten, sier han.

– Helt absurd

Robert Wright

Kirkeverge i Oslo, Robert Wright vil starte med sms-betaling i kirken.

Kirkevergen er veldig fornøyd med hvordan kortautomaten har fungert og mener det er bra at menigheter andre steder i landet nå skal starte med betaling med kort.

– Normalt står det en kortautomat bakerst i kirken der kan man slå inn beløpet selv. Det er også mulig å utvikle automatene slik at de har faste beløp og oppgir hvem pengene går til.

Når det gjelder forstyrrelse en telefon kan gi, er ikke Wright bekymret.

– At vi hele tiden er online har blitt en del av vår virkelighet. Dessuten tror jeg folk har blitt flinkere til å skru av lyden, noe som vi forventer i kirken, sier han.

Mobiltelefonen passer ikke i kirken

Toppen Bech

Toppen Bech synes mobiltelefon som betalingsmiddel i kirken er helt absurd.

Foto: Rune Petter Ness / Scanpix

Toppen Bech har skrevet boken "Skikk og bruk i en ny tid". I boken har hun et helt kapittel om bruk av mobiltelefon. Bech er helt uenig i at mobiltelefonen har en plass i kirken.

– Dette synes jeg høres helt absurd ut. Nå har vi i alle år gitt kontanter til kollekten og jeg forstår ikke hvorfor vi skal endre den tradisjonen, sier hun.

Kirken er et sted der folk kommer med sin glede eller sorg og da blir mobiltelefonen forstyrrende mener hun.

– Nei, dette er å ruinere en høytid. Istedenfor å bøye nakken og se ned på sin lysende mobiltelefon synes jeg folk skal se ned på sine foldede hender, sier hun.

Trolig blir den nye betalingsmåten utført via tekstmelding eller app. Kirkelig fellesråd i Oslo skal ha et møte om den nye betalingsmåten til uka.