Smøretips til forvirrede skigåere

Smøring av ski har blitt vitenskap for mange og skaper full forvirring hos andre. Men det trenger ikke å være vanskelig.

Skismøring
Foto: Anette Skafjeld / NRK

Før var det snakk om litt blå, grønn og lilla Swix – og i påsken: rødt klister. Men nå skal skiene preppes og glides. I tillegg trengs det voks og pulver – og helst en egen smørebod.

I går kunne du lese at salget av smørefrie ski øker kraftig, og det er kanskje ikke så rart når det å smøre et par ski virker som rene vitenskapen.

– Vi hører at det er vanskelig. Vi hører at de beste klarer å smøre seg bort. Et helt landslag har klart å smøre seg bort på visse løp, og da tror vi kanskje at dette er forferdelig vanskelig, sier Trygve Jacobsen, daglig leder i G-sport Hønefoss.

Etter tretti års erfaring innen salg av ski og sportsutstyr, ser Jacobsen at mange sliter mer med smøringen nå enn før.

– Kladding er verst, sier en skigåer.

– Det er verst når de er bakglatte. Jeg blir så sint av det, sier en annen.

Kjøp de enkleste smøringene

– Det er noen type føre som ikke er enkelt, men veldig ofte går vi på ski når det er et hyggelig vær ute som vi koser oss i. Da er det kanskje litt under null, og da er snøen gjerne litt tørr og fin. Da kan du bruke noe med blåfarge.

Trygve Jacobsen

Det er ikke så vanskelig å smøre riktig, skal vi tro Trygve Jacobsen, daglig leder i G-sport Hønefoss

Foto: Anette Skafjeld / NRK

– Hvordan skal man unngå å smøre seg bort?

– Kjenn på hvordan snøen er ute. Er den tørr, så er det voks. Er det veldig vått, må du over på klister.

Og selv om man trenger litt forskjellig smøring til forskjellig forhold, skal de være enkle.

– Kjøp de enkleste smøringene. Blå ekstra, eller det vi kaller VR40, som dekker et stort område. Og har du en skismøring som dekker litt rundt null grader i tillegg, og en som er litt på plussiden, på det vi kaller tørrvoks, og et par klistertyper som dekker veldig våt snø, og en for isføre, kommer du langt.

Universalklister kan løse mye

– Er det påskeferie kan det bli litt vanskeligere. I alle fall hvis det kommer nysnø. Men er det litt mildt på dagen og kaldt om natta, holder det med universalklister.

– Hvordan skal jeg klare å smøre skia når supersmørerne til Petter Northug ikke alltid klarer det?

– Der er det snakk om millimeter forskjell i hvor de skal legge på smøringa. Vi skal som regel ikke ta tiden, vi skal ut og kose oss på tur. Og bruker vi litt fornuft da, treffer vi stort sett på smøringa.