Hopp til innhold

Smittevernoverlege til NRK: – Var ikke kjent med sammenkomst hos oss

En fest med flere titalls gjester ble holdt i huset til smittevernoverlegen i Bærum. 35 personer har nå testet positivt på korona etter fire fester i Oslo forrige helg.

Utsikt mot vestkanten fra Ekeberg i Oslo

FLERE FESTER PÅ VESTKANTEN: Hittil har 28 personer fått påvist koronasmitte etter festene på Oslo vest forrige helg.

Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

– Jeg og min mann var bortreist forrige helg. Det var først mandag morgen at jeg ble kjent med at det hadde vært flere fester. Blant annet hjemme hos oss, sier smittevernoverlege Bjørg Dysthe til NRK.

– Vi var ikke kjent med at det var en sammenkomst hos oss.

Dysthe sier videre at da det ble kjent at det hadde vært flere fester i Vestre Aker, også i hennes eget hjem, og at deltakere på disse hadde forkjølelsessymptomer, bidro hun umiddelbart til at det ble foretatt testing.

Bjørg Dysthe

Smittevernoverlege Bjørg Dysthe sier til NRK at hun var bortreist og dermed ikke kjent med at det var fest hjemme hos henne.

Foto: Nina Merete Eriksen / NRK

– Andre deltakere ble også informert slik at disse kunne ta sine forholdsregler og smittesporing kunne starte, skriver hun.

Hun sier det er til sammen 190 nærkontakter fordelt på fire fester. I tillegg er det ti fester som undersøkes. Det er Folkehelseinstituttet sammen med bydel Vestre Aker som står for smittesporingen.

De har til nå ikke en totaloversikt over hvor mange festdeltakere det har vært i løpet av helgen.

Vet du hvor mange som var hjemme hos deg?

– Nei, jeg var ikke til stede.

Er du selv i karantene?

– Det vil jeg ikke uttale meg om.

35 personer har fått påvist korona

Fredag sa Dysthe at 28 personer så langt hadde fått påvist koronasmitte etter de fire festene på Oslo vest forrige helg.

Lørdag morgen er yttligere seks festdeltakere smittet med koronaviruset, sier bydelsdirektøren i Vestre Aker til VG. Dermed har antall smittede økt til 35. De kobles også til andre selskaper i og utenfor Oslo.

En av festene var altså hjemme hos smittevernoverlege Dysthe. Hun understreker at det er en alvorlig økning i antall smittede unge i flere kommuner i Norge.

– Som smittevernoverlege er jeg selvsagt opptatt av å overholde smittevernregler, både i jobb og privat. Jeg synes det er leit at fokus her dreies rundt min person og er av den oppfatning at forhold knyttet til mine barn, selv om de er voksne, er en privatsak, sier Dysthe.

I tillegg er hun opptatt av at det er viktig at ungdom ikke må bli redde for å meddele at de har vært på fest og hvem de har vært sammen med.

Arbeidet med å kartlegge festene har avdekket at det var 20 personer på en av dem, 40 personer på to andre og til sammen 50 gjester innom den fjerde.

Det kan ikke utelukkes at flere personer kan ha vært innom flere av festene.

Nå driver bydelen det krevende arbeidet med å finne ut hvem som har vært hvor og hvem de igjen har hatt kontakt med etter at de var på fest. Til sammen dreier det seg om mange hundre mennesker.

Må gå i karantene i utlandet

Det gjør det ikke lettere at noen av festdeltakerne skal ha reist utenlands i etterkant av festene. Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold i Vestre Aker forteller at det er snakk om under fem personer. Alle skal ha fått beskjed om å holde seg i karantene der de er.

Elisabeth Vennevold, bydelsdirektør i Vestre Aker.

Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold

Foto: Silje-Lisette Tennøy

–Det er urovekkende at folk reiser utenlands eller andre steder når de vet de skal i karantene. Det skal veldig lite til for at smittetallene øker kraftig.

–Utfordringen er jo at de potensielt kan bringe smitten videre til utlandet.

Smitten er sporet til Ullern og Frogner bydeler, samt Bærum og Bergen.

Bergen melder fredag om 14 nye tilfeller av koronasmitte siden forrige fredag, hvorav flere blant de smittede har forbindelse med festene i Oslo.

Må i ti dagers karantene

Etter at 35 personer lørdag ble bekreftet smittet av koronaviruset ber Oslo kommune alle festdeltakerne om å gå i ti dagers karantene.

– Det er cirka 190 nærkontakter fra fire fester i Bydel Vestre Aker. Vi samarbeider med Folkehelseinstituttet og andre berørte kommuner i smitteoppsporingsarbeidet, opplyser kommunen i en pressemelding lørdag formiddag.

Blant de smittede har fem av dem testet positivt i Bergen.

Kommunen understreker at smitteoppsporings-arbeidet er en stor og krevende jobb. '

– Vi jobber på spreng for å nå ut til alle nærkontakter og besvare anrop fra nærkontakter som prøver å nå smitteteamet. Nærkontakter som ikke kommer gjennom på telefon, kan sende en epost til smittevern@bva.oslo.kommune.no, heter det videre i pressemeldingen.