Hopp til innhold

Smitte-selskap involverer minst tre Østfold-byer

En rekke spørsmål står ubesvart etter smitteoppblomstringen i Moss.

Pressekonferanse om koronasituasjonen i Moss

– Dette er et kraftig signal om at koronaepidemien ikke er over, sier kommuneoverlege Kristian Krogshus.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Et privat selskap står sentralt i det nye koronautbruddet i Moss, der 24 personer nå er bekreftet smittet.

Brorparten av de nye tilfellene de to siste ukene kan spores tilbake til dette selskapet. Tirsdag fortalte kommunen at ytterligere tre personer med tilknytning til selskapet var blitt bekreftet smittet det siste døgnet.

Men fortsatt står det mange spørsmål ubesvart:

Hvor fant selskapet sted?

Moss kommune meldte tirsdag at det ikke hadde skjedd innenfor kommunens grenser, men de nekter å opplyse hvor det fant sted.

«Utover det kan vi ikke gå nærmere inn på sted, hvem som har deltatt og hva slags selskap dette har vært», skriver kommunen i en pressemelding.

Til Dagbladet sier kommuneoverlege Sofie Lund Danielsen at en av de testede sier han har vært i et selskap i Fredrikstad, og at det er snakk om et bryllup, men dette vil hun ikke si til NRK.

– Vi kan verken avkrefte eller bekrefte at det private selskapet har funnet sted i Fredrikstad, sier hun.

Hvor mange var til stede?

Moss kommune har fått en liste med deltakere fra arrangøren, og arbeider nå med å gå gjennom den.

Smittevernrådene sier at det ikke er tillatt å gjennomføre arrangement med mer enn 200 personer til stede. For andre samlinger som ikke anses som arrangementer, er anbefalingen at man ikke samles i større grupper enn 20 personer.

Kommuneoverlege Kristian Krogshus sier til Moss Dagblad at det sannsynligvis befant seg langt færre enn 200 personer på arrangementet.

Hvor mange er smittet?

Omfanget er forløpig ukjent. Moss kommune har testet 90 personer det siste døgnet. 16 av de 24 positive smitteprøvene kan så langt spores tilbake til selskapet.

– Vi står overfor et lokalt utbrudd av korona. Det er alvorlig, og en påminnelse om at vi fortsatt står midt i en pandemisituasjon, saier ordfører Hanne Tollerud i Moss.

Nå samarbeider kommunen med minst to nabobyer, Sarpsborg og Fredrikstad, for å teste personer som har vært deltakere i selskapet eller nærkontakter til disse.

Nærkontakter betyr at de har hatt tett kontakt med noen som er bekreftet smittet av covid-19.

– Vi har testet noen som har vært nærkontakter, og samarbeider med Fredrikstad og Moss for å få oversikt, sier kommuneoverlege Karianne Jenseg Bergman i Sarpsborg kommune.

Fredrikstad kommune har så langt testet tretten personer som er nærkontakter. Tolv av prøvene var negative, mens svaret på den siste prøven ennå ikke har kommet.

Koronatesting av ansatte på Ullevål sykehus

Over 100 personer er testet i Moss og Fredrikstad det siste døgnet.

Foto: Ole Berg-Rusten

Måtte koble inn politiet

En av grunnene til at det har vært vanskelig for kommuneoverlege Kristian Krogshus å få oversikt over omfanget, er at arrangøren av det private selskapet ikke tok telefonen da kommuneoverlegen ringte.

Han valgte derfor å koble inn politiet for å få svar.

– Vi kom ganske raskt i kontakt med rett person, så jeg mistenker at det var en misforståelse som var årsaken til at kommuneoverlegen ikke nådde frem, sier operasjonsleder Terje Marstad i Øst politidistrikt til VG.

I samtalen med politiet bekreftet arrangøren at kommuneoverlegen ville få en gjesteliste samme kveld.

– Vi er i dialog med arrangør av selskapet og går nå gjennom den informasjonen vi har mottatt. Vi trenger mer tid for å få den fullstendige oversikten, opplyser kommunen tirsdag.