Russefeiring i Oslo stoppes i en uke

Oslo kommune stopper russefeiringen i en uke etter rask økning i smitte blant russen. I Bærum ser de ingen grunn til å stenge ned.

Byrådet i Oslo ber russen teste seg etter smitteutbrudd.

Byrådet i Oslo ber russen teste seg etter smitteutbrudd.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

All russerelatert aktivitet i Oslo stanses til og med 8. juni. Det gjelder både Oslo-russ og tilreisende fra andre kommuner.

Årsaken er at kommunen ikke har kontroll over smittesituasjonen. Onsdag ettermiddag er 930 satt i karantene i forbindelse med utbrudd blant russen, skriver VG.

– Det var overraskende, men samtidig så vi det litt komme også. Det har vært store samlinger og sånt, som vi har visst om, sier russ Iben Pedersen, som NRK møter på en av kommunens teststasjoner.

Ber russen teste seg

– Når smitten først setter seg kan den stige veldig fort og vi vet ikke konsekvensene av utbruddet før det har gått noen dager og fått testet flere av russen, sier helsebyråd Robert Steen (Ap) på en pressekonferanse i ettermiddag.

– Vi er i en tett dialog med russestyret og min forståelse av dette er at de vil følge opp, sier helsebyråden.

Robert Steen

OPPFORDRER RUSSEN TIL Å TESTE SEG: Helsebyråden sier de vil bruke de neste dagene på å få oversikt over utbruddet og oppfordrer russen til å teste seg.

Foto: Vidar Ruud

Steen ber russen teste seg jevnlig, og sier det er opprettet såkalte «fast track»-spor for russ på teststasjonene.

Vurderer å forskyve russetiden

Francis Kelleher, presse og promoteringssjef i russens hovedstyre i Oslo og Viken, mener det er leit at russefeiringen er satt på pause, men forstår at det er nødvendig.

Kelleher tror at de fleste av russen er opptatt av å overholde smittevernregler.

– Jeg tenker at de som er russ har blitt drillet i reglene om hva som er greit og ikke, og de fleste følger jo disse reglene. Men du har alltid den lille prosenten som ikke gjør det, og det er de som ødelegger for all russen, da.

Russetiden skal egentlig vare frem til 17. juni, men det er nå usikkert hva som skjer videre.

Han sier at de diskuterer om å forskyve russetiden som en mulighet.

– Vi må først snakke med alle bussjefene i Oslo og kommunene rundt.

Francis Kelleher

– De fleste er positive til å teste seg og følge regler fra helsemyndighetene, mener Francis Kelleher, presse og promoteringssjef i russens hovedstyre i Oslo og Viken.

Foto: Privat

Greit å utsette

At russefesten stanses i en uke plager ikke Iben Pedersen og venninnen Hanne Styve, som også er russ.

– Det er helt greit, syns Styve.

– Det er bedre at det stenger nå en uke og at vi kanskje heller kan få feiret slutten, enn at det stenger hele tiden. Hvis vi nå åpner for hurtigtesting for russen tror jeg vi kan slå det ned ganske kjapt. Nå tar folk i hvert fall dette veldig seriøst, sier Pedersen.

Hanne Styve (til venstre) og Iben Pedersen planlegger å teste seg etter russeutbruddet i Oslo.

Hanne Styve (til venstre) og Iben Pedersen planlegger å teste seg etter russeutbruddet i Oslo.

Foto: Vegar Erstad / NRK

De to håper utbruddet kan slås ned raskt, men er bekymret for at så mange har fått påvist smitte på kort tid.

– Det er ekstremt mange som har testet positivt de siste dagene. Vi er litt redde for å ha skylden for et stort utbrudd i hele Oslo, sier Styve.

Bærum utsetter ikke

Kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen i Bærum sier at de der ikke ser noen grunn til å stenge russetiden slik situasjonen er nå.

– Vi skal ha møte med russen og håper på en god dialog om hvordan de bør gjøre det fremover for å forhindre uttalt smitte og fare for å stenge ned den videre russefeiringen.

Oslos helsebyråd skjønner at det ikke er noe hyggelig å få en pause i russefeiringa, og oppfordrer alle til å teste seg.

– Hvis all russen som har vært på fest, ute på rulling, og i samvirke med andre russ går og tester seg får vi veldig kjapt en oversikt over situasjonen rundt russesmitte, og da kan vi løse opp i denne pausen mye fortere. Så det er min oppfordring, sier Steen.

Høye tall på kort tid

Russen som er smittet er elever ved flere forskjellige videregående skoler i Frogner, Vestre Aker, Ullern og Nordre Aker.

– Fra mandag og tirsdag denne uken har det kommet inn mange smittede, som er knyttet til russemiljøet i de fire vestlige bydelene, sier assisterende bydelsoverlege i Vestre Aker, Jorunn Thaulow.

Tirsdag kveld var det 58 smittede russ på fem busser og de forventer at tallet vil stige ganske betydelig.

– På morgenen i dag så var 62 nye smittede personer som vi ikke har kontaktet ennå, hvor nesten alle ser ut til å være født i det samme fødselsåret som russen.

Skjermdump om oppfordring til testing

TESTING: Bydel Vestre Aker anbefaler alle russ om å teste seg. Skjermdump tatt: 02.06.2021

Foto: Skjermdump / Facebook

– Bekymringen vår er at dette vil spre seg i husstandene til russ og på den måte videre inn barneskoler og barnehager, hvor det egentlig har vært ganske lite smitte, sier Thaulow.

Mange av skolene som er rammet, streiker.

– Det gir oss en betydelig tilleggsutfordring fordi vi er avhengig av kontakt med rektor på skolen for å gå tilgang til informasjon om hvem som har vært i forskjellige timer og lignede, sier hun.

Nå blir russ i bydelene som er rammet tilbudt gratis drop-in testing ved Feberpoliklikikk vest.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 26.10.2021
4 545
Smittede siste 7 dager
106
Innlagte
895
Døde
4 199 679
Vaksinerte