Sminkespeil laget brennmerke mens Therese (18) var på ferie

Flere ganger de siste årene har det begynt å brenne etter at sollyset har truffet sminkespeil. For Therese Bråten kunne det endt virkelig ille.

Sminkespeil i vinduskarmen

Før Therese Bråten dro på ferie, satte hun sminkespeilet i vinduskarmen. Mens hun var borte, har sola reflektert i speilet og laget stygge merker i vindusramma.

Foto: Privat

– Jeg kom hjem fra tre ukers ferie. Da jeg dro bort gardina så jeg et stort svimerke i vinduskarmen. Jeg ble sjokkert da jeg skjønte hva som hadde skjedd, sier Therese Bråten (18).

På treverket rundt vinduet hjemme i Fredrikstad var det nemlig en stygg brannskade. Flere centimeter med treverk var brent helt bort, og bare kull var igjen inni merket.

Bråten skjønte raskt hva som hadde skjedd.

Sola får skylda

Brannskader i vindusramma

Etter tre uker på ferie så vindusramma slik ut.

Foto: Privat

– Sola står på i dette vinduet på dagen. Det var ganske tydelig at sola hadde skint på sminkespeilet, som jeg satte i vinduet før jeg dro på ferie, sier Bråten.

Sminkespeilet er av typen som gir en ekstra forstørrelse på den ene siden. Det var denne siden som vendte ut av rommet og mot vinduet.

Gjennom speilet hadde solstrålene skapt en fokusert lysstråle som var skarp nok til å skade treverket.

Heller ikke rådgiver Tor Erik Skaar i Norsk brannvernforening nøler med å gi sminkespeilet skylda når han får se bilde av skadene.

– Sminkespeilet har forstørret energien fra sollyset og sendt den inn i vindusramma. Det var nok ganske nære på å gå verre her, sier Skaar.

Han påpeker at dersom det for eksempel hadde hengt en gardin i veien, kunne det lett endt annerledes.

Har skjedd før

I fjor rykket brannvesenet ut til en liten brann i Oslo der et sminkespeil fikk skylda for å ha startet brannen i en sofapute, skrev Dagsavisen.

Ifølge Skaar har myndighetene registrert tre branner eller branntilløp både i fjor og forfjor som følge av sminkespeil. Det er ikke nok til at han karakteriserer problemet som stort, men samtidig er det absolutt en potensiell brannfare.

Treverk antennes av sminkespeil

Kripos har tidligere testet om et sminkespeil kan antenne en pappeske. Her har det begynt å ryke.

Foto: Kripos

Kripos har tidligere gjort en rekonstruksjon der de brukte nettopp et sminkespeil for å gjenskape en slik effekt.

I fagmiljøet betegnes dette som optiske brannårsaker. Det innebærer også andre typer refleksjon av sollys, for eksempel briller eller vannmugger som står i sola. Skaar forteller at slike brannårsaker ofte er vanskelig å avdekke på et åsted, slik at det kan være flere tilfeller enn de som blir registrert.

– Kunne gått verre

Selv om det er få eksempler, mener Skaar det som skjedde i vinduskarmen til Bråten kan være en påminnelse om ikke å sette sminkespeil akkurat slik.

– Har man for eksempel et bad med direkte sollys gjennom vinduet, så bør man tenke over hvor man plasserer sminkespeilet, sier Skaar.

Også Bråten har fått en nyttig lærdom. Hun innser nemlig at hun har hatt flaks.

– Dette kunne gått verre, sier hun.