Slutt for landsdekkende radio på FM på Østlandet

Nå er det ikke lenger mulig å få inn P4 og Radio Norge på FM på Østlandet. I dag slukket nemlig radiokanalene FM-båndet i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold.

DAB-radio

Nå er det kun på DAB du kan høre de nasjonale radiokanalene, men noen lokalradioer holder stand på FM-båndet.

Foto: Geir Bjarte Hjetland / NRK

NRK slo av sine signaler allerede i september, og nå er det altså også stille på eteren fra de landsdekkende kommersielle radiokanalene.

– FM-slukkingen for de kommersielle kanalene i dag har gått som planlagt og vi opplever at radiolytterne på Østlandet er godt informert og forberedt på digitaliseringen, sier direktør Kenneth Andresen i P4-gruppen.

Kenneth Andresen, P4

Kenneth Andresen i P4 har forståelse for dem som er imot slukkingen av FM-nettet.

Foto: Anne Merete Rodem / P5

Til tross for at kanalen hans i dag gikk av FM på Østlandet har han forståelse for at det ikke er alle som er like positive.

– Jeg har stor forståelse for dem som gir uttrykk for litt blandete følelser, og de som må ta farvel med en FM-radio de er glade i. Store teknologiskift er ofte litt krevende når vi står midt i dem, men etter hvert som man tar nye ting i bruk og opplever fordelene, så blir savnet etter det gamle mindre og mindre.

Nærradioer sender fortsatt

Landets nærradioer fortsetter imidlertid å sende på FM-nettet over hele landet. På mange frekvenser er det fortsatt mulig å høre på radio på den «gammeldagse» måten. I alle fall fram til 2020 i første omgang.

Pål Lomeland i Norsk Lokalradioforbund tror slukkingen vil føre til flere lyttere for lokalradioene på Østlandet.

– Erfaringen fra resten av landet tilsier at lokalradioene også vil vinne terreng på Østlandet. Vi kan ikke spå, men for mange vil lokalradioen være neste alternativ.

Han er veldig glad for at lokalradioene får flere lyttere.

– Slukkingen har sendt en del mennesker til alternative lyttekilder, og da vil noen komme til lokalradioen. Hvorvidt lokalradioene klarer å beholde lytterne avgjøres ut ifra om lytterne er fornøyd. Men vi vet at en del er blitt glad i lokalradioer rundt i Norge, sier han.

Flere lokalradioer benytter også sjansen til å sende mer og lenger på FM-båndet ettersom det nå blir mye ledig kapasitet på FM. Det var nettopp den manglende kapasiteten som i sin tid var en av begrunnelsene for innføring av digitalradio.

FM-lyttingen går nedover

Slukkingen av riksdekkende radiokanaler på FM avsluttes i Troms og Finnmark onsdag 13. desember.

Den nyeste lytterundersøkelsen fra Digitalradio Norge viser, ikke overraskende, at FM-lyttingen går nedover og nå er nede i 29 prosent. Siden det nå for det meste er nærradioer som sender på FM-nettet, er dette egentlig gode tall for FM.

Digitalradioundersøkelsen fra Kantar Media viser at 78 prosent av de daglige radiolytterne bruker DAB (opp fra 72 prosent). 24 prosent bruker internett (samme som sist). 15 prosent bruker digital-tv (opp fra 13 prosent) og 29 prosent bruker FM.

Tallene tar høyde for at noen lyttere bruker flere plattformer i løpet av en dag og er gjort i uke 47 og 48, før fredagens slukking.

– Det viktigste med det vi gjør i dag er ikke å slukke FM, men å innføre DAB. Det betyr et mangfold av nye kanaler, sier Andresen i P4.