Slurver med datasikkerheten

– Vi er for naive når vi skal velge passord og det gjør oss sårbare for hackere og svindlere, sier datasikkerhetsekspert.

Passord

Bruk lange passord når du skal lage nye.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Vi nordmenn velger gjerne passord som er enkle for det er jo tross alt lett å glemme. Det gjør oss også sårbare.

Seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring, NORSIS.

Seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring, NORSIS.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

– Vi fyller hjemmene våre med stadig nye ting som kobles til nett. Hvis ikke disse tingene blir sikret, kan det både gå utover den enkelte, men også samfunnet når kjøleskap brukes til å angripe nettbanker, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring, NORSIS.

Tre milliarder Yahoo-kontoer hacket

Vil ha kompetanseløft

De enkle løsningene er i ferd med å bli et stort samfunnsproblem. Norge er et av de mest digitaliserte land i verden. Likevel velger vi å ta lett på sikkerheten.

– Jeg har kanskje en seks eller sju passord, tenker jeg, og de kan fort bli repetert, forteller Christopher Opaas som NRK treffer på gata.

Ifølge NORSIS sin ferske rapport om informasjonssikkerhetskulturen kommer det frem at bare en tredjedel av oss benytter oss av totrinns pålogging. Under halvparten av oss har forskjellige passord på ulike nettjenester mens 15 prosent bruker passordverktøy. I løpet av det siste året er det bare 21 prosent som har fått opplæring i digitalsikkerhet.

– Det er altfor dårlig, og vi er nødt til å ha et kompetanseløft på dette området nå som vi står midt i den store digitaliseringen i offentlig og privat sektor, sier Malmedal.

Politiet: Maktesløse overfor Facebook

Bruk lange passord

Bank-ID

BankID bruker totrinns pålogging som er det sikreste.

Foto: Per Håkon Solberg / NRK

Han forteller at en totrinns pålogging er det som er sikrest. Det kan være at en for eksempel går på nettet og får en sms med et passord som en da skriver inn. BankID bruker totrinns pålogging. Har du et kort passord bør du endre det umiddelbart, for korte passord er det aller verste.

– Selv om et kort passord består av forskjellige tilfeldige tegn, vil en datamaskin bare bruke noen sekunder på å gjette seg frem til passordet. Øker en derimot lengden på passordet, øker en også arbeidsmengden datamaskinen må gjennom. Et langt nok passord tar flere tusen år å gjette seg frem til for en datamaskin, forteller seniorrådgiver Bjarte Malmedal i Norsk senter for informasjonssikring, NORSIS.

Mener foreldre skal ha barnas passord