Slik vasker du huset utvendig

DRAMMEN (NRK): Etter en vinter med snø, kulde og forurensning er det på tide å la huset få skinne igjen.

Dette trenger du får å vaske huset

Dette er alt du trenger til husvasken. Kost, skaft, sprøyte og såpe.

Foto: Morten W. Røkeberg / NRK

– Vaske huset har jeg ikke gjort på fire år. Når jeg gjør det så setter jeg det bort, sier ei dame som NRK møter på veien. Hun er nok ikke alene, for de aller fleste vasker ikke huset hvert eneste år.

– Jeg har aldri vasket det og jeg har bodd der i 13 år. Den ene veggen burde vært vasket, men det får bli neste år, forteller ei annen dame som har det ganske travelt denne formiddagen. I møte kommer en mann i gul kjeledress.

– Huset er pensjonen min, så jeg vasker en gang i året for å ta vare på det jeg har, forteller han.

En gang i året

En bør ikke vente for uansett om en skal male huset eller ikke er utvendig vask noe en bør prioritere, sier Morten Folmo, daglig leder i Colibri i Drammen.

– Spesielt på lyse fasader så ser en at huset er møkkete etter vinteren. Forurensningen gjør at det kan dannes grunnlag for at sopp kan begynne å gro på veggen din. Overflatesopp er ikke farlig, men det er heller ikke noe fint å se på.

Folmo mener en bør vaske huset en gang i året. Blir det for mye så bør man hvertfall gjøre det annet hvert år.

– Vask av fasaden gjør at en forlenger levetiden på maling og beis som er på huset. det tar rett og slett lengere tid før en bør male eller beise huset på nytt.

En kost med forlengerskaft, en trykk-sprøyte og ei kanne med husvask er det en trenger til jobben.

– Husvask er et vaskemiddel som ikke gjør noe skade på underlaget og fjerner samtidig skitt og svertesopp, som er små, svarte prikker på husveggen. Middelet skader heller ikke vinduer og glass, forteller Folmo.

Steg for steg

  • Start med å blande ut vaskemiddelet med vann og sprøyt det på veggen. Start nederst på veggen og jobb deg oppover. På den måten får den mest skitne delen lengst virketid og en slipper også renner med skitt som renner nedover veggen. La husvasken virke noen minutter, men pass på så såpen ikke tørker.
  • Bruk kosten på veggen.
  • Bruk hageslangen og ikke høytrykk på veggen. Skyll ovenfra og ned siden vegger er laget for at vannet kommer ovenfra og ikke nedenfra.
  • La det tørke.
  • Finn frem trykk-sprøyten og bland inn sopp og algedreper og sprøyt dette på veggen. Vær obs på at dette ikke skal skylles av.

– Det er ingen grunn til å vente med denne jobben. Så lenge det er plussgrader kan en starte. Hvis det er dårlig vær en dag så er det helt perfekt vær til å vaske huset i, sier Morten Folmo.