Slik skal du reagere når du ser blålys bak deg

Når du plutselig ser blålyset i bakspeilet, har du ikke alltid så god tid til å reagere. Hva skal du gjøre?

Brannvesenet utrykning

Her kan du se det brannvesenet kaller for «bil to-syndromet», der sjåføren blir mer opptatt av hva som skjer foran enn å følge med i speilet.

Så langt i år har det skjedd flere ulykker der personbiler krasjer med utrykningskjøretøy. Mange bilister blir stresset, og er usikre på hva de skal gjøre når de møter ambulanse, politi eller brannvesen i full utrykning. Det kan skape alvorlige situasjoner.

– Det er nok litt usikkerhet blant en del trafikanter om hva de skal gjøre når det kommer et utrykningskjøretøy, sier Tore Rakvåg, instruktør i utrykningskjøretøy for Kongsberg brann- og redningstjeneste.

I videovinduet øverst kan du se det brannvesenet kaller for «bil to-syndromet», der sjåføren blir mer opptatt av hva som skjer foran enn å følge med i speilet.

Brannbil i utrykning

Som regel går det bra når nødetatene rykker ut, men det skjer flere ulykker hvert år.

Foto: TORDIS GAUTEPLASS / NRK

Etterlyser mer opplæring

Som regel går det bra når nødetatene rykker ut, men hvert år skjer det flere trafikkulykker når nødetatene er ute på oppdrag. Som i forrige uke da en 70 år gammel mann mistet livet etter at hans bil kolliderte med en ambulanse som var på vei til Drammen sykehus.

Brannvesenet ønsker mer fokus på hvordan man skal håndtere utrykningskjøretøy som en del av føreropplæringen.

– Det er for lite informasjon om utrykningskjøretøy i føreropplæringen til klasse B, sier Rakvåg.

Trafikkulykke Rosenkrantzgata Drammen

I forrige uke døde en mann i 70-årene etter en kollisjon med en ambulanse.

Foto: Ida Gjellerud / NRK

– Blir stresset

De siste ti årene har det i snitt vært 13,5 ulykker under utrykning hvert år, viser tall fra SSB.

– Jeg blir litt stresset. Jeg vil jo ikke være den som hindrer at de kommer frem som de skal. Men man må jo bare holde hodet kaldt, så det ikke skjer en ny ulykke, sier bilist Katrine Loen Thomsen.

Så hva skal man gjøre? Når du møter et utrykningskjøretøy, senk farten, marker med blinklys og trekk ut til høyre side som en hovedregel. Et av de viktigste rådene er kanskje å beholde roen.

Se alle tipsene under: