Hopp til innhold

Oslo avlyser barnetoget

17. mai-komitéen i Oslo har bestemt at barnetoget i hovedstaden skal avlyses. Også i Stavanger, Drammen og Bergen avlyses togene.

Oslo 17.mai 2015

VANLIG FEIRING: Slik er vi vant til å se Karl Johan på nasjonaldagen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Det har sittet langt inne å ikke ha et barnetog i Oslo. Det har historiske dimensjoner. Det har vært en vanskelig beslutning, samtidig en riktig beslutning. Helse kommer først, sier leder for 17. mai-komitéen i Oslo Pia Farstad Von Hall (H).

Pia Farstad von Hall (H), leder av 17.mai-komitéen i Oslo 2020. Som avlyste barnetoget.

Leder av 17. mai-komitéen i Oslo Pia Farstad von Hall.

Foto: Nadir Alam / NRK

Von Hall forteller at det var en enstemmig komité som bestemte å avlyse barnetoget. De mener smittevernanbefalingene fra regjeringen og kommunen ikke kan kombineres med mange mennesker i Oslo sentrum.

I år er det 150 år siden det første barnetoget i Oslo. I 1870 var det noen hundre barn som gikk opp til slottet. I år skulle tusenvis av barn fra over 100 forskjellige skoler i hovedstaden gått opp Karl Johans gate. Men koronaepidemien gjør det vanskelig å feire dagen på vanlig måte i år.

Von Hall varslet allerede 23. mars at komitéen jobbet med en plan B for feiringen i hovedstaden.

Tirsdag kveld besluttet komitéen å avlyse barnetoget i hovedstaden.

– Festen blir med utgangspunkt i de tusen hjem. Men 17. mai-stemning skal vi få til.

Nå skal komitéen planlegge for en alternativ feiring i hovedstaden.

Flere avlyser

Trondheim avlyste både 17. mai-tog og lokale arrangementer på skolene tidligere i april. Flere mindre kommuner har også avlyst tog og tradisjonsrike 17. mai-samlinger.

Det er foreløpig uklart hvordan folk i Bodø og Kristiansand skal markere nasjonaldagen. Lederen av 17. mai-komitéen i Tromsø sier det blir en annerledes feiring i år.

I Finnmarks største by, Alta, sier kulturleder at de ser på alternative måter å skape 17. mai-stemning i byen. Blant annet om de kan sende byens korps rundt i små grupper som sprer 17. mai-stemning fra morgen til kveld.

Leder i 17.mai-komitéen i Stavanger Ann Sesilie Tekfeldt

Sier nei til tog: Leder i Stavangers 17. mai-komité Ann Sesilie Tekfeldt avlyser alle tog på nasjonaldagen.

Foto: Mathias Oppedal / NRK

Tirsdag kveld ble det klart at Stavanger også avlyser den vanlige nasjonaldagsfeiringen.

– Vi planlegger for en fin feiring, men den skjer digitalt, sier leder for 17. mai-komitéen i Stavanger Ann Sesilie Tekfeldt.

Kommunen jobber med en teknisk løsning for å streame arrangementene gjennom dagen.

– Vi skal lage sending. En festforestilling fra Stavanger konserthus.

Alle bydelsarrangementene er avlyst og ingen får gå i tog i år. Hverken barna, russen eller folket for øvrig.

Men sendingen skal inneholde flaggheising, tale og kransenedlegginger. Kommunen ønsker også å invitere det lokale kulturlivet til å bidra.

Bergen og Drammen avlyser

I Bergen bekrefter lederen i 17. mai-komiteen, Erik Næsgaard, at de tradisjonelle prosesjonene ikke blir noe av.

– Det blir en annerledes 17. mai. Man kan ikke ha store samlinger av folkemengder. Uten publikum blir det ingen prosesjoner, sier han.

Det blir likevel taler etter tradisjonen, så vel som salutter og bekransninger. Komiteen jobber med å få de delene av feiringen som består ut gjennom media.

Også Drammen avlyser barnetog og andre samlinger, men kommunen vil som Stavanger arrangere en alternativ 17. mai-feiring på det digitale plan.

– Det blir feil å avlyse 17. mai helt når vi uansett lever i det digitale rom, sier Mads Hilden (Ap), leder for 17. mai-komitéen i byen.

Han forteller at komitéen lenge har jobbet med et alternativt opplegg til feiringen. I morgen vil komitéen møtes og legge frem en idé for en strømmesending som skal inneholde momenter av en tradisjonell 17. mai-feiring.

Folketoget i Stavanger

REKORDMANGE I TOG: Ved grunnlovsjubileet i 2014 gikk rekordmange i folketoget i Stavanger. I år blir det annerledes.

Foto: Erik Waage / NRK

Korona gjør feiringen vanskelig

På grunn av koronapandemien har regjeringen satt inn de strengeste tiltakene i Norge i fredstid for å begrense smittespredning.

Regjeringen har forbudt kultur- og idrettsarrangementer frem til 15. juni. Det har skapt usikkerhet om hvordan 17. mai skal feires i år. Flere kommuner har etterlyst nasjonale retningslinjer.

I regjeringen er det kulturminister Abid Raja som har fått i oppgave å koordinere årets nasjonaldagsfeiring.

Han skal utarbeide råd og retningslinjer. Det er ventet at han kommer med føringer for feiringen om kort tid. Men han har allerede sagt at feiringen blir annerledes.