Slik skaffer du deg sommerjobb

Statistikken viser at færre unge nå enn tidligere har jobb ved siden av skolen. For Casper Brien (17) ble Facebook veien til sommerjobb.

Upopulære sommerjobber

Sjekk etter stillingsutlysninger på nærbutikken og snakk med familie og kjente er noen av tipsene for å skaffe seg sommerjobb.

Foto: Leif Dalen/Geir Olav Slåen/Håkon Eliassen / NRK

– Tidligere hadde 16-åringer sommerjobb og fikk arbeidserfaring. Det får man ikke lenger. Nå må man ha HMS-kurs for å male hus, og de jobbene de kan få er det mange som kniver om, sier Tom Brien.

Brien

Casper og faren Tom fortvilet begge over at det er blitt vanskelig for unge å få seg sommerjobb.

Foto: privat

Fredrikstadmannen ble fortvilet da sønnen Casper ikke fikk seg sommerjobb. Casper hadde besøkt flere bedrifter og spurt om sommerjobb. Men svaret var stort sett det samme: De ansatte ikke folk under 18 år på grunn av sikkerheten, de ville ha folk med førerkort eller de ansatte bare barn av medarbeidere i bedriften.

Statistikk fra SSB viser at færre unge har deltids- eller sommerjobb enn tidligere. I 1998 hadde 75 prosent av 17 år gamle gutter jobb, i 2015 var det under 50 prosent.

Gjennom et Facebook-innlegg, som har blitt delt over 400 ganger, fortalte Tom Brien om sin fortvilelse over at unge ikke lenger har tilgang på arbeid som tidligere.

– Sommerjobb er en viktig inngang til arbeidslivet. For mange unge peker det ut veien videre i forhold til utdanning og karriere, sier kommunikasjonssjef i NAV Østfold Britt Tunby.

Fem tips til sommerjobb

Dette er NAVs egne sommerjobb-tips:

  • Spør familie og venner, og del gjerne på sosiale medier.
  • Besøk bedriftene.

  • Se etter annonser i lokalavisa og etter annonser på tavla hos nærbutikken.

  • Bruk søkeordet «sommerjobb» på finn.no eller nav.no

  • Er du i utdanning bør du se etter stillinger innenfor dette feltet.

Sommerjobb

Å sjekke etter stillingsutlysninger på nærbutikken er et lurt steg på veien mot sommerjobb.

Foto: Anette Holth Hansen / NRK

Også bemanningsbyrået Adecco er opptatt av at unge får prøvd seg i arbeidslivet. De ber unge om å ikke være kresne når de søker jobb.

– Tenk at all arbeidserfaring er relevant erfaring, man vet aldri hvor dørene åpner seg etter studietid, sier Bjørn Wiik, som er regiondirektør i Adecco.

Han anbefaler alle unge å lage en profesjonell CV på omtrent en A4-side.

Tunby i NAV understreker at det fortsatt er mulig å få sommerjobb, selv om sommeren nærmer seg med stormskritt.

– Håper jeg får jobb nå

For Casper ble det til slutt farens Facebook-innlegg som ble løsningen. Flere har skrevet i kommentarfeltet at de trenger hjelp i sommer.

– Jeg håper jeg får jobb nå, hvis ikke har jeg noen onkler og tanter som trenger hjelp til klipp av gresset.

17-åringen håper bedrifter som har behov for hjelp kan bli enda flinkere til å annonsere for seg. Faren Tom mener at stat og kommune bør gjøre noe for hjelpe ungdommene.

– Sommerjobb er viktig kompetanse videre i livet. Før i tiden måtte man som 15-16-åringer tjene penger selv. Det kommer ikke neste generasjon til å gjøre, for det vil ikke være noen jobber, sier han.