Slik passer hun seg for flåtten

Heidi Bagstevold fra Fredrikstad er verdensmester i orientering fra i fjor, og tilbringer nok mer tid på flåttens hjemmebane enn de fleste.

Heidi Bagstevold
Foto: Kathrine Brønn / NRK

Skogflått, skaubjønn, tege, og mer. Fælt barn har mange navn.

Og nå som vi har fått høre at flåtten i Østfold kan være bærer av det potensielt dødelige TBE-viruset, ser ikke orienteringsstjerne Heidi Bagstevold noen grunn til å slappe av med forholdsreglene.

Hun tilhører Fredrikstad skiklubb, som nå tilbyr sine medlemmer en flåttvaksine. Heidi har også vaksinert seg før, i forbindelse med internasjonale konkurranser.

Heidi Østlid Bagstevold

Spesielt konkurranser sør i Europa øker risikoen for å bli smittet av TBE-viruset for Heidi Bagstevold og resten av orienteringseliten.

Foto: Andersson, Sören / SCANPIX

– Når vi skulle løpe VM i Frankrike i 2011 ble vi sterkt anbefale å vaksinere oss, siden TBE-viruset er langt mer utbredt i sør i Europa. Også i Sverige er det mer av det.

– Det er viktig for min del å prøve å beskytte seg mot det så godt jeg kan når jeg er ute.

– Under konkurranser på sommeren så er vi mer tynnkledde. Men ifølge reglene skal vi ha heldekkende klær, T-skjorte er det meste, det er alltid lange bukser, forteller Bagstevold.

– Hvordan sjekker du for flått?

Finner flått på de rareste steder

Først må man jo dekke seg til, ellers er det å se etter flåtten når man er i dusjen. Jeg sjekker hele kroppen når jeg står i dusjen, flåtten kan sette seg på de rareste steder. Spesielt i hodebunnen er det vanskelig å sjekke uten hjelp.

Det er opp til hver enkelt om de vil ta vaksinen, mener Bagstevold. Men også de som velger å ikke vaksinere seg må dekke seg godt til og sjekke.

– Jeg har hatt flått, både som vandrer rundt og som har bitt seg fast.

Er folk i O-miljøet redde for flåtten?

– Det har blitt litt mer av det mer årene. Særlig nå med flere Borrelia-. saker. Det er noe en kan bli engstelig for, men det er ikke noe jeg tenker over når jeg løper i skogen.

Borrelia kan man ikke vaksinere seg mot, men der har også folk tid til å sjekke seg for flått selv.