Vær litt lur - unngå ferietyvene

Noen få enkle grep kan lure tyvene mens du selv er bortreist på ferie.

Postkasse

En stappfull postkasse kan gi innbruddstyvene et hint om at du er bortreist. Et tips er å få en nabo eller et familiemedlem til å ta inn posten for deg.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

– Det er ikke noen hyggelig følelse å vite at noen fremmede har vært inne i huset ditt. Du vet ikke hvor de har vært, hva de har tatt. Du har mye i skuffer og skap, og de aller fleste synes det er veldig ubehagelig å tenke på, og sliter med det i lang tid etterpå. Det sier Monica Finstad i forsikringsselskapet IF i Fredrikstad.

Hun har jobbet med forsikring i tjue år, og sier det er viktig å gå noen runder både utvendig og innvendig i huset før du drar på ferie. For det tar ikke tyvene lang tid å stjele verdisakene dine.

Under ett minutt

– Noen kan være veldig kjappe. Hvis verdisakene ligger lett tilgjengelig, og synes igjennom vinduet, så kan tyvene ta seg inn i huset og ta det de vil ha på under ett minutt. Vi har også vært borti andre som har tatt seg veldig god tid. Noen har til og med overnattet i sengene, tatt mat fra fryseren, og stekt en pizza, forteller hun.

Ferietips

Monica Finstad i forsikringsselskapet IF i Fredrikstad gir deg råd og tips på hvordan du kan lure innbruddstyvene i sommerferien.

Foto: Anette Torjusen

Hvis du ikke har alarm, er det lett for tyvene å komme seg inn i huset ditt, selv om verken vinduer eller dører står åpne.

– De tar gjerne den letteste veien, og hvis ingen er hjemme, så tar de seg inn igjennom vinduer, eller en usjenert dør, der de kan stå og jobbe i fred og ro. Det kan alltid være greit å ha lys på, sier Finstad.

Du bør ta noen grep innvendig før du pakker kofferten for sommerferien. Gjem verdisakene dine godt, er Finstads råd.

Innbrudd i Moss

Smarte grep kan hindre innbruddstyver i år bryte seg inn i huset ditt.

Foto: Birger Kjølberg / NRK

Gjør en jobb ute

– Hvis du har sølvtøy, så er det lurt å flytte det vekk fra skjenker i stua eller der du normalt oppbevarer det. Smykkeskrin er det lurt å låse inn i en safe, hvis du har det. Eller du kan få noen andre som ikke er på ferie til å oppbevare det for deg. Gjem det så godt som mulig eller lås det inn. Ikke la ting ligge synlig fremme, for tyver kan titte inn vinduet, og ser de verdisaker ligge fremme, så er ikke det så veldig smart, sier hun videre.

Gjør også en jobb utenfor huset.

– Ikke la det se ut som huset er helt fraflyttet, ikke trekk ned alle persienner, kanskje ha noen lys på – i hvert fall noen som går på om kvelden. Og et godt tips er å snakke med naboen – fortell at nå reiser jeg bort, og be de holde et ekstra øye med huset, avslutter hun.