Hopp til innhold

Slik gjør du hvis hunden din blir bitt av hoggorm

Som den lille valpen Bark blir mange hunder bitt av hoggorm om sommeren. Da gjelder det å komme seg så fort som mulig til veterinær.

Hunden hovnet voldsomt opp i hodet.

HOGGORMBITT: Den fire måneder gamle valpen Bark ble mer og mer hoven i fjeset etter å ha blitt bitt av hoggorm på hytta.

– Se, Bark har fått nytt hode, sa Ulrik på tre år da hunden deres kom hjem fra en liten luftetur i hagen på hytta i Tvedestrand søndag ettermiddag.

Den lille gutten hadde rett. Hodet til deres fire måneder gammel valp hadde blitt større.

Bark til vanlig

Sånn ser Bark ut til vanlig.

Foto: Privat

– Jeg sjekket han først for flått, men så la kona merke til en kul på nesen hans. Da så jeg to svarte merker på snuten og skjønte at han var bitt av hoggorm, sier Morten Bakke fra Oslo.

Bakke ringte etter veterinær og fikk til slutt tak i en som holdt til i Grimstad.

– Jeg bar han ut i bilen. Han begynte å pipe og hadde smerter. Han siklet, og hovnet bare mer og mer opp, sier Bakke.

På vei til veterinæren begynte Bark å gispe etter luft, og allmenntilstanden ble verre og verre. Så hoven var den lille valpen, at Bakke var redd for at den skulle kveles. Etter tre kvarter kom de omsider frem, og Bark fikk smertestillende og motgift.

Det var Nordre Aker Budstikke som først omtalte saken.

Kom deg raskt til veterinær

Bark er langt ifra den eneste hunden som har blitt bitt i sommer. På Anicura dyreklinikk i Oslo får de ukentlig inn hunder med bitt om sommeren.

Sasja Rygg

– Hvis hunden din blir bitt av hoggorm, kom deg så fort som mulig til en veterinær, sier Sasja Rygg ved Anicura dyresykehus i Oslo.

Foto: Anicura

– Det er ikke uvanlig at hunder blir bitt av hoggorm. De blir gjerne bitt i snutepartiet, der de har stukket nesen frem, sier veterinær Sasja Rygg ved Anicura dyresykehus i Oslo.

Rygg sier det er viktig at hunder som har blitt bitt av hoggorm, kommer seg så fort som mulig til en veterinær.

– Aller helst skal man bære hunden. Det er for å unngå at hunden beveger seg for mye, og dermed hjelper giften rundt i kroppen, sier hun.

Som Morten Bakke er det mange som tror at kvelningen er det farligste med et huggormbitt, men ifølge veterinæren er det sjeldent det.

– Det er selve giften som er farlig. Når den kommer rundt i systemet kan den i verste fall føre til at hunden dør. I etterkant kan det også forårsake for eksempel nyresvikt eller andre problemer.

Trenger sjokkbehandling etter hoggormbitt

Vel fremme i Grimstad fikk Bark den hjelpen han trengte.

– Først og fremst trenger hunder sjokkbehandling; en væsketilførsel som hindrer at kroppen går i sjokk, sier veterinæren.

Etter en dag med hvilemedisiner var Bark seg selv igjen.

– Bark er en tøffing så han er tilbake for fullt nå, sier Morten Bakke.

Selv om familien nå vet at det er hoggorm i hagen, vil de ikke gå rundt å frykte at Bark skal bli bitt igjen.

– Man kan ikke gå rundt å være redd. Det var bare maks uflaks at han ble bitt.