Hopp til innhold

Slik forholder du deg til elgjakta

– Vanlige folk trenger ikke å være redde for å oppholde seg i skogen under elgjakta, sier Svein Thorvaldsen i viltnemnda.

Elgkalv i Hasselvika, Rissa

På søndag starter elgjakta i Østfold. Sekretær i Viltnemnda, Svein Thorvaldsen, oppfordrer vanlige folk til å bruke skogen som normalt.

Foto: Arnulv Bergstrøm

Elgjakta er i gang flere steder i landet. På søndag starter den også opp i Østfold. Svein Thorvaldsen, sekretær i viltnemnda på Kråkerøy i Fredrikstad, har oppfordringen til vanlige folk klar.

– Gå tur i skogen som du normalt gjør, kos deg og oppfør deg helt vanlig. En elgjeger synes det er koselig å møte turgåere i skogen, sier han.

Thorvaldsen mener det ikke er noen grunn til å være engstelig.

– Det er ingen grunn til å være redd. Når jakta foregår i urbane strøk, som for eksempel rådyrjakt ofte gjør, er vi ekstra forsiktige. Det er erfarne jegere på disse postene, sier han.

Bruk refleksvest

Hvis noen er ekstra engstelige, kan det være lurt å kle seg bevisst, mener Thorvaldsen.

– Man kan jo ta på seg en gul refleksvest eller rød topplue for å gjøre seg mer synlig, sier han.

Webjørn Svendsen, viltkonsulent i Norges Jeger- og Fiskerforbund, oppfordrer folk til å snakke med jegerne hvis man møter dem.

– Det kan jo hende man får lov til å være med på posten hvis man er heldig. Også er det lurt å spørre hvis man lurer på noe, om hvor jakta foregår for eksempel, sier Svendsen.

Én dødsulykke annethvert år

Jaktvett-regler
Foto: SKJERMDUMP

– Når jegere ser vanlig folk i skogen varsler de hele postrekka slik at alle vet hvor det oppholder seg folk, særlig innenfor jaktområdet, sier Thorvaldsen.

Likevel skjer det ulykker.

–I Norge skjer det gjennomsnittlig én dødsulykke annethvert år i forbindelse med jakt, sier Webjørn Svendsen.

Han påpeker at det som oftest er jegerne selv som rammes og ikke en tredjepart.

– Vi ser at dødsulykkene som oftest skyldes misforståelser mellom jegerne i et jaktlag og feilvurderingen de gjør, sier han.

Nye jaktvett-regler

Svendsen sier de prioriterer sikkerhet høyt i jegeropplæringa. I år har de skrevet nye jaktvett-regler.

– Det vil si, de er ikke akkurat nye, men vi har samlet dem i én plakat for å gjøre reglene lett tilgjengelige, sier svendsen.

De nye jaktvett-reglene kan du lese her.