Hopp til innhold

Dette har du krav på hvis du skal jobbe i jula

Er du blant dem som må jobbe i julen? Da er det greit å vite om rettighetene dine.

Julenisse på kjøpesenter

Det er ikke bare julenissen som må jobbe på kjøpesentrene i jula. Men det kan være greit å vite at arbeidsgiver ikke kan be deg om å jobbe dersom det ikke er nødvendig.

Foto: Kyrre Lien / NTB scanpix

Ekstrahjelper og andre ansatte i handelsstanden står foran noen av de mest travle dagene i året.

60 prosent av nordmenn i arbeid skal jobbe de kommende ukene. Det viser tall fra Hovedorganisasjonen Virkes reiseavdeling.

For disse kan det være nyttig å sette seg inn i hvilke rettigheter man har som arbeidstaker.

Anette Pollen

Anette Brinchmann Pollen i Virke opplyser at 60 prosent av alle nordmenn i arbeid skal jobbe i løpet av juleferien.

Foto: Stian Schioldborg / www.magentastudios.no, Foto: Stian Schioldborg / www.ma

– Arbeidsmiljølovens hovedregel er at ansatte skal ha fri fra klokken 15.00 på julaften. I år er julaften på en søndag og derfor skal ansatte som utgangspunkt ha fri denne dagen, forteller Anette Brinchmann Pollen, som er advokatfullmektig i Virke.

Derimot er reglene for første og andre juledag annerledes. Ettersom dette er helligdager, skal man kun ha folk i arbeid dersom dette er nødvendig.

– I virksomheter der det er nødvendig å ha bemanning, for eksempel i politiet og på sykehus, må ansatte jobbe, sier hun.

Tror yngre kan bli lurt

Fylkesleder Oddbjørg Strømme i Fagforbundet i Østfold tror yngre kan bli lurt når det gjelder arbeid på helligdager

– Vi vet at det er en del unge som blir utnyttet i arbeidslivet. Men har man tariffavtale så skal det være enkelt å finne ut av hvilke rettigheter man har, sier hun.

Hun mener det kan være greit å vite hvilke rettigheter man har, før man sier ja til jobben man blir tilbudt.

– På den måten kan man sjekke at avtalen ikke er noe annet enn det den viser seg å være, påpeker hun.

De som jobber turnus kommer seg ikke unna å arbeide i julen, med mindre man ber om fri. Da er det opp til arbeidsgiver å bestemme om man skal få ta ut fridager.

– Ansatte som arbeider i turnus og ønsker fri i julen kan søke om ferie denne perioden, men det er arbeidsgiver som har siste ord i spørsmål om plassering av ferie, sier Strømme.

Sykepleier gir en dose antibiotika til en pasient

Sykepleiere og politi er blant dem som kan måtte regne med å jobbe i julen.

Foto: Siri Vålberg Saugstad/NRK

Gir ofte tillegg i lønnen

Når det gjelder lønn er det ingenting i lovverket som sier noe om hva som skjer med lønnstillegg i julen. Likevel er det ofte tillegg i lønnen for arbeid på helligdager.

– I virksomheter som er bundet av en tariffavtale, er det ofte egne bestemmelser om tillegg på helligdager, forteller Brinchmann Pollen i Virke.

Også i nyttårshelgen er det egne bestemmelser. For nyttårsaften gjelder den generelle regelen om at det skal være fri etter klokken 18.00 dagen før en søndag eller helgedag.

Første nyttårsdag er en offisiell fridag i Norge

– I år er nyttårsaften på en søndag, noe som betyr at det for de fleste er en fridag. Dersom virksomheten holder åpent, og det er lovlig med søndagsarbeid, må de ansatte jobbe på lik linje med søndagene resten av året, sier Brinchmann Pollen.

Arbeidstid til 13.15 på julaften

Handel og kontor anbefaler at bedrifter som ikke har søndagsarbeid innarbeidet i sin vanlige arbeidstidsordning, gjennomfører søndagsarbeid før jul ved frivillighet fra de ansattes side, så langt det er praktisk mulig.

De lister også opp flere andre punkter som kan være nyttig å kjenne til:

  • Overtidsarbeid - I forbindelse med julehandelen er det alminnelig adgang til å bruke overtidsarbeid i varehandelen. Når en bedrift i denne forbindelse benytter overtidsarbeid og merarbeid, har de ansatte normalt ikke adgang til å motsette seg dette. Bedriften skal imidlertid drøfte nødvendigheten med de tillitsvalgte før overtidsarbeidet iverksettes.
  • Forskjøvet arbeidstid - Arbeidstiden de siste 14 dagene før jul, kan begynne og slutte inntil 2 timer senere enn vanlig. Beslutning om forskjøvet arbeidstid skal drøftes med de tillitsvalgte på forhånd, og de ansatte skal varsles om endringene 14 dager før.
  • Arbeidstid på julaften og nyttårsaften - Julaften og nyttårsaften faller i år på søndag og butikkene vil derfor være stengt. Unntatt er utsalgssteder under 100 m2 som vanligvis har åpent på søndager. I disse tilfellene gjelder bestemmelsene om at ordinær arbeidstid på julaften og nyttårsaften slutter kl. 13.15. Når arbeidet slutter kl. 13.15 regnes dette som hel dag og betales med ordinær lønn.
  • Arbeidstid i romjula - Kortere arbeidstid i romjula gir ikke arbeidsgiver rett til trekk i lønn. Hvis det ikke er inngått skriftlig avtale om gjennomsnittsberegning av arbeidstiden, hvor kortere arbeidstid på dagene mellom jul og nyttår er innarbeidet, kan ikke arbeidsgiver foreta trekk i lønn.