Slik blir nye Bjørvika

Sjøpromenade, flere tusen nye boliger og åpne byrom er blant planene som skal realiseres når Oslo sentrum flyttes østover.

Nye Bjørvika

Akerselva skal åpnes nordover mot sporområdet og blir mer tilgjengelig.

Foto: Illustrasjon: SLA

Oslo sentrum skal flyttes østover når nye Bjørvika ferdigstilles. Og med på kjøpet skal hovedstadens innbyggere få promenade langs vannkanten, åpne byrom og flere tusen nye boliger.

Rådyre «billige» boliger

Operaen i Bjørvika

Operaen i Bjørvika.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

4-5000 boliger er planlagt i nye Bjørvika. På Sørenga, det som trolig er den mest attraktive delen av området, har det vært et ønske fra politikerne at ti prosent av boligene skulle være billige utleieboliger, men foreløpige beregninger viser at husleia til en knøttliten 3-roms blir på 21.000 kroner i måneden .

Og det er kanskje ikke så rart at prisene blir stive. I tillegg til tusenvis av nye boliger ved vannkanten vil området huse både Deichmanske bibliotek og Munch-museum , og fra før finner man hovedstadens store stolthet, Operaen, liggende i grensa mellom by og Oslofjord.

- Fotgjengerbasert

Nye Bjørvika

To nye fotgjengerbroer er planlagt over Oslo S.

Foto: Illustrasjon: Placebo effects/ Bjørvika Utvikling

Ifølge en brosjyre fra Plan- og bygningsetaten skal rundt 7000 mennesker bo i Bjørvika, og mellom 15.000 og 20.000 mennesker skal arbeide der.

- Hovedgrepet i byplanen er de sju allmenningene, det vil si fotgjengerbaserte byrom, som enklest kan sammenlignes med en åpen hånd hvor fingrene strekker seg fra sjøen og inn mot den eksisterende byen. Allmenningene gjør sjøkanten direkte tilgjengelig for beboerne i bydelene bak, heter det i brosjyren.

20 meter bred havnepromenade

Nye Bjørvika

Moderne Bjørvika-arkitektur.

Foto: Illustrasjon: Snøhetta/MIR

En promenade er planlagt langs sjøkanten i området. Havnepromenaden vil være 20 meter bred i gjennomsnitt, og skal sørge for sammenhengende gangareal gjennom hele området.

Det er også planlagt to nye fotgjengerbroer over Oslo S, som skal binde den nye bydelen sammen med Grønland.

Bjørvikas sentrum blir Bispevika, som ifølge planene blir den sentral eog mest urbane delen. Bispevika skal ha en tett bystruktur som fylles av boliger, kontor, butikker og kaféer.

Hva synes du om planene for nye Bjørvika? Si din mening under kartet!

Slik blir nye Bjørvika
Foto: Illustrasjon: Inger Lise Kristensen/PBE