– Det å legge seg på alle fire er absolutt best. Uansett om man vil luke eller ikke, er det terapeutisk, sier gartner Karl-Rune Nilsen.
Selv om han er stor tilhenger av luking, fordi man da blir bedre kjent med sin egen hage, har han forståelse for dem som vil benytte seg av hjelpemidler til å få bukt med uønskede vekster.
GARTNER: Karl-Rune Nilsen er gartner hos Guttas Blomster i Fredrikstad og får ofte spørsmål om miljøvennlig hagehold.
Foto: PrivatDet at hjelpen er miljøvennlig er det mange som bryr seg om, ifølge gartneren.
– Vi ser at flere og flere er mer opptatt av miljøet, og søker etter organiske og naturlige midler å bruke. Spesielt de unge er opptatt av dette, forteller Nilsen.
Han er derfor ikke vond å be når det kommer til gode ugressbekjempere som enhver kan bruke uten dårlig samvittighet.
Fire enkle råd
» Avispapir
– Dette er et gammelt kjerringråd som fortsatt blir brukt mye, og det er fordi det funker. Legg avispapiret over ugresset og spa litt jord eller bark over. Det vil holde i 3–5 år før det råtner. Avispapir er et organisk produkt som ikke vil skade blomstene dine, men som vil hindre ugresset i å blomstre.
» Kokende vann
HARDFØR: Løvetann tåler det meste, men kokende vann tar nok knekken på de, forteller Berg.
Foto: Sara Vilde Solås/NRK– Dette kan være en metode som folk ofte er usikre på. Jeg får ofte spørsmål om hvor varmt vannet skal være, og svaret er at varmt er varmt. Så lenge det er kokt opp og kommer rett fra kokeren vil det ta knekken på planten. Bare ikke gjør dette i et bed, for da risikerer du å ta alt.
» Eddik
Anne Berg er daglig leder ved Lunds Hagesenter, og anbefaler eddik som ugressmiddel, så lenge den er sterk.
– Det svir ugresset på toppen, og du må ta det to ganger for å ta knekken på rota. Det lukter ikke så godt, men sånn er det, sier Berg.
» Luking
Gartnerne er samstemte om hva som er den ultimate framgangsmåten – nemlig luking.
– Luking er selvfølgelig det viktigste. Hvis du i tillegg raker bed og grusganger en gang i uka, orker ikke ugresset å komme opp i det hele tatt, sier Berg.
Rosene kan reddes
Nilsen vil også gjerne gi alle roseeiere som er bekymret for lus et godt tips.
LUS: Lus kan gjøre stor skade på rosene hvis de er mange nok og ikke blir fjernet.
Foto: Camilla Næss / NRK– Hvis man blander én del rapsolje til én del vann i en sprayflaske og spruter over rosene vil det hjelpe mot lus.
Rapsoljen vil ta livet av lusene som allerede er klekket, men ikke eggene. Nilsen anbefaler derfor å spraye ofte, gjerne flere ganger i uken, og spesielt hvis det har regnet.
– Regnet vil skylle oljen av rosene dine, og det er derfor viktig å utnytte tørre, varme dager.