Hopp til innhold

Slik behandler du solbrent hud

Har den siste tidens sol gjort at huden din er brent? Farmasøyten gir deg tipsene til hvordan du bør behandle solbrentheten.

Solbrent

Unngå solen hvis du er solbrent, er rådet fra farmasøyten.

Foto: Privat

– Det viktigste når man er solbrent er å komme seg vekk fra direkte solskinn.

Det forteller farmasøyt Amir Arvan. Han driver apoteket på Union Drammen og får i løpet av sommermånedene inn flere som har fått litt for mye sol.

Han forteller at nedkjøling er det første du bør gjøre når huden har blitt brent.

– Prøv å få ned solbrentheten ved å kjøle ned huden, for eksempel med en kald dusj, eller bruk noe annet som kjøler den ned.

Les: Derfor blir du solbrent

Tilfør huden fuktighet

Men det er ikke alltid det holder bare med nedkjøling, forteller Arvan. Da har man flere alternativer.

– Aloe vera fungerer godt for mange. After Sun tilsvarer aloe vera eller lignende produkter, og alle disse produktene vil hjelpe soleksponert hud. Huden blir også veldig tørr av solbading, og da trenger den fuktighet.

Arvan forteller at en helt vanlig fuktighetskrem faktisk kan gjøre nytten i veldig mange tilfeller.

– Et enkelt råd er å bruke en fuktighetskrem. Alle har en fuktighetskrem liggende hjemme, og bare dette vil dempe følelsen av å være brent.

– Vi anbefaler i utgangspunktet en fuktighetskrem som er vannbasert, ikke fettbasert. Det finnes også kremer med e-vitamin som hjelper til å bygge opp huden.

Les: Derfor er det ekstra viktig å beskytte barna mot solen

Irritert hud

Han har også et tips dersom huden er ekstra irritert.

– Hvis huden er så irritert at det klør, så kan man bruke hydrokortison krem eller salve i et par dager for å få vekk irritasjonen.

Men det er ikke alle tilfeller av solbrenthet man kan reparere selv, og har man ekstreme tilfeller av brent hud, så er en legetime eneste løsningen, sier Arvan.

– Hvis huden er veldig skadet så bør man kontakte lege. Har man blemmer eller lignende, så kan det være andre grads solbrenthet, og da bør en lege se på det.