Hovedtiltalte var redd for drapsofferet

Den hovedtiltalte tegnet i retten i dag et bilde av drapsofferet Arshad Tofiq Mohammed Taher som en voldelig, skremmende person.

Arshad Tofiq Mohammad Taher

Den drepte var truende, og det endte med en kamp på liv og død om drapsvåpenet, forklarte den hovedtiltalte i retten i dag.

Foto: Politiet

Begge skal ha brukt rusmidler i tiden før basketaket, ifølge forklaringen til 26-åringen. Han forklarte seg med grøtete stemme og bøyd nakke under utspørringen i Sarpsborg tingrett i formiddag.

Krevde narkopenger, sa tiltalte

Avdøde skal ha vært truende dagen før og samme dag som drapet skjedde. I sin forklaring til retten sa 26-åringen at offeret ville ha penger fra to personer som stammet fra narkotikaomsetning. Han følte at Taher mente han var ansvarlig for å holde de to skjult.

Basketak om kniven

26-åringen forklarte at avdøde Arshad Tofiq Mohammad Taher hoppet mot ham med en kjøkkenkniv, og sa at han skulle dø. Videre forklarte han at de krasjet sammen og at det ble slåsskamp om kniven.

Han endte opp med kniven, men er ikke sikker på hvordan det skjedde, sa han i sin forklaring.

Etter litt seg offeret sammen. 26-åringen sier hele tiden han ikke husker hva som skjedde rundt selve knivstikkingen, frem til offeret datt sammen.

– Det gikk veldig fort ... Samtidig virker det som en evighet, sa han i retten.

Aktor og forsvarer, Trøsken-drapet

Forsvarer Vegard Aaløkken (th) representerer den hovedtiltalte 26-åringen, som har forklart seg om drapsdagen i dag. – Dette har han grudd seg til lenge, sier advokaten til NRK Østfold.

Foto: Remi Drageset / NRK

På spørsmål fra aktor på hvorfor 26-åringen ikke kontaktet politiet, forklarer han at han var redd for konsekvensene over det han hadde gjort.

– Jeg var redd for at noen skulle finne det ut. Redd for hva som skulle skje med meg. Jeg hadde lagt fra meg tanken på å ringe politiet, sa han i retten om hvorfor han skjulte avdøde på badet i boligcontaineren.

Skremt av tidligere episoder

Taher sa ifølge 26-åringen at han hadde vært geriljasoldat i sitt hjemland. Han har også hørt historier fra avdøde om at han skal ha vært livvakt for en rik familie. Disse historiene, og en episode hvor Taher etter sigende truet en annen med en kniv etter en klage på dårlig dop, gjorde at 26-åringen følte seg truet og var redd ham.

Etter at avdøde var livløs dro 26-åringen kroppen inn på badet i boligcontaineren. Han tok så kontakt med den tiltalte 20-åringen.

Han fortalte sin medtiltalte hva som hadde skjedd. Han fikk lov til å låne dusjen og noen klær. Han avviste heller ikke at 20-åringen kan ha oppfattet ham som truende, men han sa han ikke husket i detalj hvordan han oppførte seg mot 20-åringen.

– Jeg er lei meg, trist og sint på en gang, sier 26-åringen om sin sinnsstemning etter drapet.

Brøt sammen under forklaringen

Den hovedtiltalte brøt sammen i retten da han forklarte hva de to gjorde med liket etterpå. Han måtte til slutt be om en pause, noe retten innvilget.

Trøsken-drapet aktor Ingrid Vormeland Salte

Aktor Ingrid Vormeland Salte ville vite hvorfor den hovedtiltalte ikke meldte fra om dødsfallet, da han forklarte seg i formiddag.

Foto: Remi Drageset / NRK

Bagen de brukte til å legge vekk kroppen hadde 26-åringen hentet hjemme hos sine foreldre. De to rengjorde containeren før de kjørte av gårde med likbagen i 20-åringens bil. De tok også med seg det de hadde ryddet unna og brukt for å vaske stedet med. Dette er så langt ikke funnet av politiet.

Fartet rundt på måfå

De kjørte rundt på måfå og endte til slutt ved Trøsken. 26-åringen forklarer at han tok bagen med liket ut av bilen og trolig har vippet den over en kant ved elva.

I etterkant av drapet skal 26-åringen ha forsøkt å glemme det som hadde skjedd og slet med søvnen.

– Jeg drakk mye og tok piller, mye piller, sa han i retten.

Den medtiltalte 20-åringen skal sannsynligvis forklare seg for tingretten i morgen.