Hopp til innhold

Slakter Stortingets særregler: – Ingen andre er i nærheten

Fem år etter at Stortinget endret enkelte regler som særbehandlet dem i forhold til folk flest, viser NRKs gjennomgang at våre folkevalgte fortsatt nyter godt av egne regelverk.

Per Hanstad, adm. dir i revisorforeningen

KRITISK: Administrerende direktør Per Hanstad i Norsk revisorforening har liten forståelse for at politikerne på Stortinget har andre ordninger enn folk flest.

Foto: Stian Pedersen / NRK

– Disse godtgjørelsene er definitivt slik at vanlige folk ikke kunne hatt dem, sier administrerende direktør Per Hanstad i revisorforeningen.

I 2012 ryddet Stortinget opp i en omstridt regel som ga politikerne 62.300 kroner i diettgodtgjørelse dersom de bodde i en pendlerbolig. I stedet la de på sin egen grunnlønn med 26.730 kroner.

I tillegg fikk de tilbud om 200 kroner for hver dag de oppholdt seg i Stortingets pendlerbolig.

NRKs gjennomgang viser at denne endringen gir svært ulike utslag.

En rekke politikere tjener omtrent det samme som tidligere, mens andre ikke krever noe som helst for å bo i Stortingets leilighet.

Flere forskjeller

Dette er en av flere områder der stortingspolitikerne har ordninger for pendling og reising som skiller seg fra folk flest.

  • Alle som bor mer enn 40 kilometer unna Stortinget får dekket leilighet. Grensa for hvem som får leilighet har stått uendret siden 1954.
  • Politikernes innenlandsreiser er definert som yrkesreiser og dekkes av Stortinget. NRKs gjennomgang viser at dette inkluderer alt fra LO-arrangementer, møter i lokale partilag og bursdagsfester for partifeller.
  • Politikerne får dekket reisen fra Oslo til hjemstedet sitt 1–2 ganger i uka. På denne reisen nyter de godt av en skattefri kjøregodtgjørelse på 3,50 per kilometer. Vanlige ukependlere får 1,50 per kilometer.

Summen av disse særordningene får direktøren i revisorforeningen til å reagere.

– De gjør en viktig jobb, men de har det ganske bra på mange måter. Jeg synes det er urimelig at det skal være særregler for stortingsrepresentanter på denne typen ting. Ingen andre er i nærheten av å ha en slik ordning, sier Hanstad.

Dekket 40-årsfest

Erlend Wiborg

VAR USIKKER: Erlend Wiborg undersøkte med Stortingets administrasjon før han skrev reiseregning på 40-årsfeiringen til partifelle Anita Vik.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

Da Frp-politiker Anita Vik i Fredrikstad fylte 40 år høsten 2014, var partikollegene Erlend Wiborg og Ulf Leirstein invitert. Stortinget betalte for overnattingen i tråd med dagens regelverk.

– Jeg var usikker på akkurat den reisen. Derfor sjekket jeg på forhånd med Stortingets administrasjon, og fikk til svar at dette er noe man dekker, sier Wiborg.

– Hva gjorde deg usikker?

– Jeg var fersk på Stortinget, og jeg sender heller en mail for mye enn en for lite, sier han.

Hanstad i revisorforbundet mener slik usikkerhet oppstår når reglene er «så generelle alt egentlig er lov».

– Skal ikke ha urimelige ordninger

Stein Erik Lauvås synes derimot ikke reglene for hva Stortinget dekker er spesielt vanskelige.

– Vi skal ikke ha urimelige ordninger eller ordninger som er bedre enn folk flest. Men hvis reisen har noe å gjøre med oppdrag som politisk tillitsvalgt, så skal Stortinget ta regningen, sier Ap-politikeren.

Line Henriette Hjemdal (KrF) sitter i Stortingets presidentskap. Hun sier at så lenge alt er åpent, blir det opp til velgerne å vurdere om ordningene politikerne har er for gode.

Line Henriette Hjemdal

FORSVARER REGLENE: Line Henriette Hjemdal (KrF) mener «alt» hun gjør er som stortingspolitiker. Derfor mener hun det også er rett at Stortinget betaler, også for partiarrangementer.

Foto: Svein Olsson / NRK

– Ordningene er hjemlet i lov. Så blir vi tittet i kortene både gjennom media og gjennom velgerne i valg. Hvis de mener vi har brukt systemet på feil måte, så vil velgerne helt sikkert si fra ved neste valg, sier Hjemdal.

Ulf Leirstein er blant politikerne som har fått mest i diettgodtgjørelse for å bo i Stortingets leilighet. I 2015 fikk han drøyt 37.000 kroner.

– Jeg forholder meg til regelverket som gjelder. Jeg har to husholdninger, en i Moss og en i Oslo. Det er derfor vi får denne diettsatsen, sier Leirstein.

PS: I en tidligere versjon av denne saken sto det at Per Olaf Lundteigen fikk diettgodtgjørelse for så mange døgn i Oslo-leiligheten at han i sum fikk utbetalt mer enn han gjorde før Stortinget fjernet den faste diettgodtgjørelsen i 2012. Dette var basert på Stortingets egne tall for diettutbetalinger i 2015. Etter publisering har Stortingets administrasjon funnet ut at utbetalingene til Lundteigen i 2015 også dekket inn et etterslep på diettgodtgjørelse fra årene i forveien.