Skyter ender etter oljeutslipp

Viltnemda og Oslo kommune har vært nødt til å avlive fugler som følge av fyringsoljeutslippet i Akerselva.

Skutt and langs Akerselva i Oslo

Fire ender er skutt etter olljeutslippet i Akerselva i Oslo. Viltnemda regner med å måtte skyte flere i dagene som kommer.

Foto: Hanna Seferowicz / NRK

Hittil har fire stokkender blitt skutt. Årsaken er at fjærdrakten deres er blitt så ødelagt av oljen at de ville ha fryst ihjel uansett.

Det var onsdag formiddat at 19 000 liter fyringsolje fra Ullevål sykehus lakk ut i Akerselva i Oslo. Energiselskapet Hafslund som leverer fyringsolje til sykehuset er ansvarlig for utslippet.

Må skyte flere

Viltnemda regner med å måtte skyte flere i dagene som kommer.

– Vi vil ikke ta livet av flere enn vi må, men det er dyrevernmessige årsaker til at vi må ta livet av noen, sier Kjell Isaksen, naturforvalter Oslo kommune til NRK.

Han legger til at de studerer fjærdrakten til hver enkelt fugl gjennom en kikkert for å finne ut om den er oljeskadet eller ikke.

– Dersom de har mye olje i fjærdrakten vil de få det i seg når de renser fjærene. Dette igjen vil føre til magesmerter og diaré.

Se video: Intervju med naturforvalter Kjell Isaksen

Viltnemda og Oslo kommune har vært nødt til å avlive fugler som følge av fyringsoljeutslippet i Akerselva.

Skyter ender etter oljeutslipp

På befaring med Hafslund

Torsdag var Naturvernforbundet på befaring langs elva sammen med Hafslund for å se hva 19.000 liter fyringsolje har gjort med dyrelivet.

Selv om skadene på fuglelivet langs elva trolig er mindre enn fryktet, er Hafslund lei seg for skadene de har påført miljøet.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å unngå at slikt skjer igjen, sier Johhan Christian Hovland i Hafslund.

– Vi går gjennom rutinene våre internt, men er glad at skadene ikke ser ut til å være like ille som forventet.